PROCURIO VIDEO: Pogledajte što se nakon mjesec dana dogodilo sa ogromnom ozonskom rupom iznad naših glava…

Neobično jak polarni vrtlog držao je ozonsku rupu otvorenom gotovo mjesec dana…

 

 

Nakon što se gotovo mjesec dana nadvijala nad Arktikom, konačno je zatvorena najveća ozonska rupa ikad otkrivena iznad Sjevernog pola, izvijestili su istraživači iz evropske službe za nadzor atmosfere CAMS.

 

 

Rupa u ozonskom omotaču – dijelu Zemljine atmosfere koji štiti planet od ultraljubičastog zračenja, prvi se put otvorila nad Arktikom krajem marta, kada su neobični vjetrovi nekoliko sedmica zaredom zarobili hladan zrak nad Sjevernim polom.

 

 

Polarni vrtlog stvorio je kružni kavez hladnog zraka koji je doveo do stvaranja visokih oblaka u regiji. Oblaci pomiješani s umjetnim zagađivačima poput klora i broma hranili su se plinovima u ozonskom omotaču sve dok u atmosferi nisu otvorili ogromnu rupu tri puta veću od Grenlanda, navodi se u saopćenju Europske svemirske agencije (ESA).

 

 

Dok se velika ozonska rupa svake jeseni otvara nad Južnim polom, uvjeti koji omogućavaju oblikovanje tih rupa mnogo su rjeđi na sjevernoj hemisferi, rekli su istraživači ESA-e. Arktička ozonska rupa otvorila se ove godine samo zato što je hladni zrak na tom području bio koncentriran mnogo duže nego što je to uobičajno.

 

 

Krajem prošle sedmice, taj se polarni vrtlog „podijelio“, rekli su istraživači CAMS-a, stvarajući put zraku bogatom ozonom da se vrati u područje iznad Sjevernog pola. „Ovo je prvi put da možete govoriti o pravoj ozonskoj rupi na Arktiku“, rekao je za Nature Martin Dameris, stručnjak za pitanja atmosfere u Njemačkom zrakoplovnom centru, piše Live Science.

 

 

(496)

PROCURIO VIDEO: Pogledajte što se nakon mjesec dana dogodilo sa ogromnom ozonskom rupom iznad naših glava…

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-