Pitali smo Tužilaštvo KS šta se dešava sa aferom “Asim”, sa istragom smrti žene iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića

Shodno odluci Tužilaštva Kantona Sarajevo da se uključi u provjeru slučaja sporne nabavke respiratora iz Kine, a koje je uvezla firma “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, Tužilaštvu KS smo poslali dopis sa pitanjima šta se dešava sa ostalim slučajevima koji su bili aktuelni tokom ove godine.

 

 

 

Naime, u medijima su se pronašle informacije, a koje je Tužilaštvo KS i samo kasnije potvrdilo, da se provjeravaju brojni slučajevi od strane ovog tužilaštva, a koji se tiču smrti žene iz Hrasnice koja je bila zaražena virusom korone, potom smrti dr. Šefika Pašagića u Sarajevu koji je također bolovao od koronavirusa, potom posljednjih dešavanja oko nabavke respiratora iz Kine, a koje uvozi firma koja se bavi proizvodnjom i preradom voća (u slučaj se uključila i SIPA), potom nabavka maski i medicinske preostale opreme od strane firme namještaja, te nedavnih dešavanja oko slučaja poznatijeg kao “Afera Asim” i pojavljivanja snimka u javnosti u kojem se može pronaći niz stavki koje upućuju na radnje koje uzakonom nisu dozvoljene.

 

 

Tužilaštvo KS smo pitali sljedeće:

 

1) Šta se dešava sa svim spomenutim slučajevima, da li su oni još uvijek “aktuelni”, te dokle su stigli ti slučajevi?

 

2) Ukoliko nisu “aktuelni”, zbog čega nisu aktuelni, da nam pojasnite detalje i stvari zbog kojih ste mislili da nema potrebe da se ti slučajevi “razvijaju” dalje?

 

3) Koje su to naredne radnje, nakon provjere, koje ćete poduzeti u spomenutim slučajevima? Spremaju li se optužnice, ukoliko nam to možete potvrditi, te o čemu se radi?

 

 

Danas smo dobili kratki odgovor iz Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojem stoji sljedeće:

 

“Svi predmeti koje navodite u upitu su iz ove godine, svi su aktuelni i na svakom od njih se aktivno radi. Tužilačke odluke (optužnica ili naredba o nesprovođenju istrage/obustavi istrage) bit će donesene nakon izvršenih provjera i okončanih istraga u skladu sa prikupljenim dokazima”, rekla je danas Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, za Source.ba portal.

 

Source.ba portal, baš kao i većina preostalih medija u KS, će pratiti razvijanje situacija kada su u pitanju spomenuti slučajevi, te će o svemu blagovremeno obavijestiti javnost.

 

Novinar: Haris Ahbabović

(389)

Pitali smo Tužilaštvo KS šta se dešava sa aferom “Asim”, sa istragom smrti žene iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-