Ovo će pokopati SAD! Riječi ruskog ministra digle Ameriku na noge! Dosegnut je povijesni rekord, ništa više neće biti isto!

U septembaru je američki državni dug dosegao novi rekord – 33 milijarde dolara, a početkom listopada u jednom je danu porastao za 275 milijardi dolara, što je tri posto više od ukupne zaduženosti Rusije.

 

 

Ruski ministar financija Anton Siluanov kaže da je američki državni dug visok zbog nekontrolirane emisije dolara.

 

 

– Američki dug je stvarno velik, ali problem je što oni sami tiskaju novac i kupuju ga, kupuju obveznice Sjedinjenih Država, jer još uvijek žive u paradigmi da je dolar pouzdana valuta – objašnjava Siluanov.

 

 

Napominje da valuta ne može biti pouzdana s nekontroliranom emisijom i objašnjava da zbog toga dug raste.

 

 

– Preusmjerava proračunske rashode, uključujući sredstva za servisiranje duga. Kamate rastu, sve je manje novca za tekuće obveze i potrebe države – kaže Siluanov.

 

 

Američko ministarstvo financija objavilo je prošli tjedan da će posuditi 776 milijardi dolara u posljednjem kvartalu ove godine. Riječ je o najvećem iznosu koji je američka vlada ikada posudila tijekom četvrtog tromjesečja, javlja CNN. Iako se radi o neslavnom rekordu, moglo je biti i gore. Ta je svota, međutim, 76 milijardi dolara niža od procjene Ministarstva financija za kolovoz jer je naplata poreza u listopadu bila veća od očekivane.

 

 

U saopštenju se dodaje da će Vašington u prvom kvartalu 2024. godine verovatno pozajmiti 816 milijardi dolara, što takođe predstavlja rekordan nivo zaduženja za prvi kvartal. U trećem kvartalu ove godine su SAD pozajmile 1,01 biliona dolara, za 277 milijardi dolara više nego što se očekivalo u majskoj proceni. Kako prenosi ”Si-En-Bi-Si”, američka vlada je nedavno saopštila da će budžetski deficit za 2023. godinu biti oko 1,7 biliona dolara.

 

 

Podsetimo, u januaru je premašena zakonska granica američkog duga, koja je iznosila 31,4 biliona dolara. Kao rezultat toga, Ministarstvo finansija bilo je prinuđeno da preduzme hitne mere. Poslednjih meseci američka administracija pozvala je Kongres da poveća limit duga. Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom složili su se da podignu gornju granicu duga uz značajna smanjenja budžeta.

 

 

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o povećanju gornje granice državnog duga, koji je Kongres odobrio 3. juna. Novo ograničenje biće dostignuto do 2. januara 2025. godine. Kako je Bajden naveo, ova inicijativa je sprečila ekonomsku krizu i kolaps Sjedinjenih Država.

 

 

Sporazum, koji će obezbediti 886 milijardi dolara za odbranu, 121 milijardu dolara za zdravstvenu zaštitu veterana i 637 milijardi dolara za druge programe koji se ne odnose na odbranu u fiskalnoj 2024. godini (počevši od 1. oktobra) Senat je odobrio 1. juna, a Predstavnički dom 31. maja.

 

(Informer)

(194)

Ovo će pokopati SAD! Riječi ruskog ministra digle Ameriku na noge! Dosegnut je povijesni rekord, ništa više neće biti isto!

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-