NAJDRAŽI DODIKOV BOŠNJAK ŠOKIRAO SVE: „Morate razumjeti poziciju Republike Srpske, MI SMO ZAGLEDANI U…

Zastupnik A-SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić gostovali su u emisiji Novi dan N1 televizije

 

 

O novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, Šulić je kazao da je to dobro za građane BiH.

 

“Imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara sigurno da je dobar korak za sve nas koje želimo da BiH ide evropskim putem.

 

Ono što sam ja, kao mlada osoba, i koja pripada političkoj partiji iz koje dolazi Tegeltija, raduje me činjenica da će poseban naglasak biti stavljen na mlade ljude.

 

On dolazi sa entitetskog nivoa i susretao se sa saradnjom Savjeta ministara i vidio je manjkavosti u koordinaciji entitetskih i kantonalnih vlada. Siguran sam da će poboljšati saradnju sa ministrima, kako entiteta tako i kantona”, komentarisao je Šulić za N1.

 

“Mi u SNSD se nadamo da će do kraja ove godine biti završen proces formiranja vlasti. Mandatar ima 35 dana za formiranje svoga tima, nadam se da će taj vremenski period biti i prije 35 dana završen i da ćemo dobiti Savjet ministara i usvojiti budžet”, dodao je.

 

Emrić je istakao da je dobro da se konačno deblokira rad Parlamenta ali i da se deblokira rad Vijeća ministara jer nisu radili u punom kapacitetu, kako je naveo.

 

“Ukoliko se ispoštuje dinamika koja je najavljena, onda bi se moglo do kraja ove godine to završiti. Primijetio sam da su stranke koje čine većinu spremne da dostave imena kandidata za ministre da se pokrene proces provjere. Ne vidim razloga da se odugovlači sa imenovanjem novog saziva Vijeća ministara”, kazao je Emrić za N1.

 

Šulić je prokomentirao i pitanje ulaska BiH u NATO.

 

“Pitanje NATO-a je pitanje oko kojeg nema konsenzusa u BiH. Smatram da ako želimo da napredujemo da nam je potreban konsenzus. Ne smijemo donositi odluke tako što ćemo donositi odluke ‘preko koljena’.

 

Nas obavezuje deklaracija u Narodnoj skupštini o vojnoj neutralnosti. Želio bih da upozorim građane Federacije BiH da članstvo u NATO donosi još veća izdvajanja u budžetu za odbranu. NATO savez se nalazi u velikoj krizi koju je pokrenuo američki predsjednik a slijedio ga je i francuski koji je rekao da je NATO izgubio svoj smisao. Morate razumjeti poziciju RS da smo zagledani u Srbiju i da ne želimo da stavljamo bilo kakvu vojnu granicu na Drini”, poručio je Šulić te dodao:

 

“Mi ne želimo da BiH bude članica NATO pakta. Smatramo da je to za BiH najbolje. Defintivno pratimo stav Srbije po pitanju vojne neutralnosti i to nikada nismo krili. Mi smo za saradnju sa NATO savezom u svim tačkama u kojima sarađuje Srbija. Opet ponavljam – postoje stvari oko kojih se ne možemo složiti, a to je članstvo u NATO savez“, kazao je Šulić u razgovoru za N1 televiziju.

(2086)

NAJDRAŽI DODIKOV BOŠNJAK ŠOKIRAO SVE: „Morate razumjeti poziciju Republike Srpske, MI SMO ZAGLEDANI U…

About The Author
-