KINESKA PORUKA CIJELOM SVIJETU: Evo kako ćete naučiti na našim greškama, SAMO SLIJEDITE OVO

China Daily, kineski državni list u svom uvodniku navodi kako bi svijet trebao slijediti postupanje Kine vezano uz koronavirus.

 

 

Ostatak svijeta trebao bi učiti od Kine i slijediti principe ranog otkrivanja, rana karantene i ranog liječenja kako bi se zaustavilo globalno širenje koronavirusa, objavio je u utorak list Kineske komunističke partije China Daily u uvodniku u utorak.

 

 

Iako je koronavirus prvi put otkriven prošle godine u gradu Wuhan, gdje su dužnosnici u početku pokušali zataškati epidemiju, Kina nastoji naglasiti pozitivnu ulogu koju je imala u kontroli globalnog širenja bolesti, piše britanski Daily Mail. Kako je broj novih domaćih slučajeva u Kini splasnuo, zemlja se posvetila kontroli novih infekcija koje dolaze u zemlju iz inozemstva gdje se pandemija i dalje širi.

 

 

China Daily navodi kako su Singapur, Japan i Južna Koreja “temeljili svoje odgovore na iskustvu i lekcijama iz uspješne kineske borbe s virusom” te kako je Kina “proaktivno dijelila” svoje prakse.

 

 

‘Drastično pogoršanje situacije’

 

No, nisu sve zemlje na to obraćale pažnju, povećavajući mogućnost da se epidemija pogorša, navodi list. “Unatoč ozbiljnosti situacije, neke su zemlje pokušale umanjiti rizike, a mjere koje su poduzele nisu samo nedovoljne za kontrolu pandemije kod kuće, već nisu dovoljne niti da spriječe prijenos virusa u druge zemlje”, navodi list.

 

 

Kažu da je “drastično pogoršanje situacije” u nekim zemljama pokazalo važnost ciljanih mjera za poboljšanje karantene i liječenja te da bi također trebalo ojačati komunikaciju i suradnju radi bolje koordinacije napora.

 

 

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je prošlog tjedna glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniu Guterresu da su napori Kine u kontroli izbijanja virusa dali svijetu “dragocjeno vrijeme” da formulira svoje vlastite odgovore.

 

 

Rat riječima Kine i SAD-a

 

Kina i Sjedinjene Države vodili su rat riječima o pandemiji, a mnogi visoki američki vladini dužnosnici, uključujući predsjednika Donalda Trumpa i dalje COVID-19 nazivaju “kineskim virusom”.

 

 

Visoki kineski diplomat Yang Jiechi kazao je u ponedjeljak američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu da pokušaji američkih političara da ocrne kineska nastojanja da suzbiju koronavirus neće uspjeti i mogu dovesti od odmazde.

 

(Novi.ba)

(2381)

KINESKA PORUKA CIJELOM SVIJETU: Evo kako ćete naučiti na našim greškama, SAMO SLIJEDITE OVO

| Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-