Je li Kolindi ugrožen život? Ni jedan političar nije ovako čuvan, ne odvajaju se od nje 24 sata

Osiguranje se od bivše predsjednice Hravtske Kolinde Grabar-Kitarović ne odvaja već tri i pol godine otkako je napustila Ured. Uz nju su ove sedmice bili i u Ukrajini, odakle je zbog obveza u Međunarodnom olimpijskom odboru završila u Budimpešti, navodi Dnevnik Nove TV.

 

 

Odluke donose relevantne službe i one su jedine koje mogu davati izjave o tome. Mislim da je upravo zbog same sigurnosti to bolje uopće ne komentirati. A što se mene osobno tiče, sloboda mi je draža, kazala je, pisao je prije nekoliko dana Dnevnik.hr.

 

 

Međutim, postavljaju se opravdana pitanja, a na koja Vlada ne želi odgovoriti: Ko prijeti bivšoj predsjednici? Je li joj ugrožen život, pošto je na svim putovanjima prate dva policajca?

 

 

 

U Banskim su dvorima odobrili da joj se danonoćna policijska zaštita ponovno produlji na nova tri mjeseca.

 

 

Odluke se temelje na procjeni sigurnosno obavještajnog sistema, rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

 

 

O razlozima ne žele govoriti. Pa ni o tome prijeti li joj neko i je li joj život na bilo koji način ugrožen i u opasnosti.

 

 

Sedmičnik Nacional je o svemu pisao u aprilu ove godine:

 

 

Navode da predsjednica samo kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora izuzetno često putuje širom svijeta, a uvijek uz sebe mora imati osiguranje.

 

 

Ko prijeti bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović? Koji su to razlozi zbog kojih je Vlada premijera Andreja Plenkovića povjerovala mjerodavnom državnom tijelu koje je procijenilo kako postoje razlozi da se Kolindi Grabar-Kitarović i dalje dodjeljuje 24-satna policijska zaštita iako je ona već više od dvije godine privatna građanka? Unatoč tome njoj je policijska zaštita produžena čak pet puta uzastopno, svakih šest mjeseci. I bivši predsjednik Ivo Josipović danas je privatni građanin, ali on od napuštanja predsjedničke funkcije nema policijsku zaštitu. Zašto je Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek ima?

 

 

Koji su to razlozi da se njoj ta zaštita stalno produžava, postoji li stvarno neka ozbiljna ugroza njene sigurnosti da s njom 24 sata dnevno moraju biti dva policajca i u Hrvatskoj i u inozemstvu?

 

 

Iz Ureda premijera Nacionalu su tu odluku pokušali predstaviti kao nešto rutinsko, navodeći sljedeće:

 

 

Riječ je o odlukama Vlade temeljem prijedloga Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, u skladu s Uredbom o određivanju štićenih osoba, kao i u ranijim slučajevima.

 

 

Međutim, baš zato se može tvrditi da se Kolindi Grabar-Kitarović produžuje policijska zaštita zbog nekih vanrednih okolnosti, jer inače je već duže vrijeme ne bi imala. Sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju mjera njihova osiguranja, Kolinda Grabar-Kitarović je kao bivša predsjednica države imala pravo na policijsku zaštitu još šest mjeseci nakon isteka svog predsjedničkog mandata, i to kao štićena osoba druge kategorije. Ona se toga, doduše, mogla odreći i prije isteka tog roka, ali nije to učinila. Nego su joj, naprotiv, te mjere produžene.

 

 

Bivšoj predsjednici zaštita nije dodijeljena zato što joj to po zakonu pripada, nego zato što je takva procjena Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Oni predlažu Vladi, a Vlada prihvaća ili ne.

 

 

U članku 14. Uredbe stoji kako se te mjere mogu provoditi i nakon isteka roka predviđenog Uredbom te da tu odluku donosi Vlada na prijedlog spomenutog Savjeta, koji funkcionira unutar Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

(Press)

(76)

Je li Kolindi ugrožen život? Ni jedan političar nije ovako čuvan, ne odvajaju se od nje 24 sata

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-