Izrael priznao koje se muslimanske zemlje najviše boji… Pogledajte koja je država u pitanju…

Izraelski ministar vanjskih poslova Lieberman je kazao da Izrael izbjegava reagirati na osude turskog premijera Erdogana…

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman je kasno sinoć telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem i tom prilikom istakao da Izrael “ne želi eskalaciju napetosti“ u odnosima sa Turskom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lieberman se tom prilikom zahvalio SAD-u na podršci Izraelu tokom posljednje sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kada su spriječile usvajanje rezolucije koja je sadržajem bila protiv izraela.

Osvrnuvši se i na česte kritike i osude koje turski premijer Recep Tayyip Erdogan upučuje Izraelu, Lieberman je kazao da Izrael ne želi eskalaciju tenzija između dvije zemlje.

“Izrael je izbjegavao bilo kakve odgovore na osude i teške kvalifikacije koje nam je uputio premijer Erdogan. Nadamo se da će izbori u Turskoj naredne sedmice donijeti njegov kraj i okončati te napade. Ukoliko se to ne desi, Izrael će odgovoriti“, kazao je Lieberman u razgovoru sa Kerryjem.

Nakon napada izraelske vojske na turski humanitarni brod Mavi Marmara u maju 2010. godine, Turska je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom.

Obnova bilateralnih odnosa pokrenuta je prošle godine kada je tokom izraelske posjete američkog predsjednika Baracka Obame Erdogana nazvao izraelski kolega Netanyahu i izvinuo se za napad na Mavi Marmaru.

Međutim, Izrael je odbio turski zahtjev da okonča okupaciju Gaze, a to je ponovo značilo blokadu odnosa dvije zemlje.

(43)

Izrael priznao koje se muslimanske zemlje najviše boji… Pogledajte koja je država u pitanju…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-