HLADAN TUŠ ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA : „Dodikovo pismo niko ni u Kongresu ni u Senatu SAD-a neće…”

ni pogledati…“

 

 

To su stvarni Dodikovi ciljevi i oni će naći, nažalost, dio “tla” na kojem će se “primiti”.

 

 

Milorad Dodik je 13.10. ove godine na društvenoj mreži “X” ustvrdio da su “SAD neprijatelj Republike Srpske”.

 

 

Bila je to njegova reakcija na intervju ambasador SAD u BiH Michaela Murphyja koji je izjavio da građani Republike Srpske nemaju razloga da brinu, jer SAD nisu njihov neprijatelj.

 

 

“Naravno da Marfi laže. On je neprijatelj Republike Srpske, a samim tim naš neprijatelj su i SAD“, odgovorio je vulgarno Dodik na Murphyjevu konstataciju da SAD nisu neprijatelj Republike Srpske.

 

 

Mjesec dana nakon toga, Dodikovi predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli “da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata”.

 

 

Potom su Dodikovi parlamentarci, u pismu američkom Senatu i Kongresu, najvišem zakonodavnom tijelu SAD-a, koje su, prema Dodiku, “neprijatelj Republike Srpske”, optužili OHR “da, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava da centralizuje BiH, koncentrišući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Evropi”.

 

 

Dodikovi parlamentarci nisu propustili priliklu da “posavjetuju” kongresmene i senatore “neprijateljske RS”, ističući da “Zapadne države, umjesto toga, treba da djeluju u skladu sa svojim bezbjednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakašnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH”.

 

 

Na kraju se ističe da je “uprkos trenutnim turbulencijama u BiH, Republika Srpska uvjerena da BiH može uspjeti i postati prosperitetna članica EU nakon što se Dejtonski sporazum i Ustav BiH vjerno sprovedu, uključujući poštovanje ustavnog uređenja BiH i obnovu demokratske samouprave”.

 

 

Logično je zapitati se zbog čega je Dodik naložio svojim parlamentarcima da pišu “SAD-u koje su neprijatelj RS” i da li zaista misle da će “neprijatelji RS” promijeniti svoje mišljenje o njemu, Dodiku (ne i o srpskom narodu), nakon što im je on najvulgarnije izvrijeđao kompletnu administraciju (od predsjednika SAD-a Joea Bidena, preko Anthoni Blinkena, Gabriela Escobara, pa do ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja).

 

 

Ima li iko toliko naivan da pomisli kako će bilo ko u Vašingtonu prihvatiti Dodikove hladne obloge,“savjete” i uslovljavanje vraćanjem na “Vrhovno tumačenje Dejtona uskospecijalizovane grupe stručnjaka iz Bakinaca”?

 

 

Dodikovo pismo, jer to jeste njegovo pismo, upućeno kurirskom parlamentarnom poštom, potpuno je irelevantno i niko ni u Kongresu ni u Senatu SAD-a neće ga ni pogledati, a kamoli razmatrati, jer je Dodik, sa nizom najbližih saradnika, na Crnoj listi SAD-a, podvučen snažno kao jedan od rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i same države BiH, piše na svom blogu Slobodan Vasković, te nastavlja:

 

 

-Ovaj malicioni, jezivi pamflet je najtoksičniji i najodvratniji spinotpad, kojim se pokušavaju zloupotrijebiti strašni događaji u Gazi, prije toga u Izraelu.

 

 

Dodik odlično zna da svojim jezivim, mračnim pismom neće osvojiti nijedan politički poen ni u Kongresu ni u Senatu SAD-a.

 

 

Njima pismo nije ni upućeno, već, primarno, javnosti u BiH (adresa Senatori i Kongresmeni SAD je opaka manipulacija), a namjera mu je kako jačanje antisemitizma, tako i raspirivanje islamofobije, ali i antihrišćanstva u BiH.

 

 

Ukratko, Dodik nastavlja sa raspirivanjem zla i mržnje u BiH, pokušavajući zloupotrebom jezivog nasilja, što jeste rat u Gazi, sebe dovesti u poziciju bar mikron bolju od trenutne u kojoj se nalazi – a nalazi se čvrsto pribijen uza zid, bez gotovo ikakvih šansi da se pomjeri.

 

 

Dodika nikada ne treba potcijeniti, kao ni njegovu spremnost da posegne i za najužasnijim stvarima kako bi odbranio isključivo sebe i nikog drugog osim sebe, a njegovo pismo je dalja svjesna, zlonamjerna radikalizacija međuetničkih i međuvjerskih odnosa u BiH.

 

 

To su stvarni Dodikovi ciljevi i oni će naći, nažalost, dio “tla” na kojem će se “primiti”.

 

 

Dodik, odgovorno to tvrdim, priželjkuje da se u BiH dogodi nasilni akt, bilo kakav; Moguće žrtve eventualnog nasilnog akta ga ne interesuju, jedino što mu je bitno jeste da pokuša poboljšati svoju demoliranu poziciju.

 

 

Nakon njegovog ogavnog pisma, neophodno je da sve policijske i bezbjednosne agencije podignu stepen bezbjednosti na najviši nivo, jer je Dodik spreman na sve.

 

 

I postaje sve opasniji, što je pribijeniji uza zid.

 

 

Dodik, koji je devastirao Republiku Srpsku u svakom pogledu, sada od nje pravi nosač sa kojeg je spreman otpočeti svako zlo koje bi njemu donijelo korist.

 

 

Nije to nikakvo iznenađenje; Štaviše, sasvim je očekivano, zaključio je on.

 

(SB)

(1011)

HLADAN TUŠ ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA : „Dodikovo pismo niko ni u Kongresu ni u Senatu SAD-a neće…”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-