GRAĐANI U STRAHU: Šta nas čeka za 14 dana?

Iz Zavoda ističu da posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama.

 

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u BiH.

 

 

Iz Zavoda ističu da posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje virus na članove porodice.

 

 

Evidentirana je, zbog bliskih fizičkih kontakata na radnome mjestu, pojava klastera oboljelih unutar inistitucija i radnih organizacija.

 

 

– Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (Covid-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS – dodali su.

 

 

Stoga, u preostalim danima Kurban-bajrama, upućuju ponovni apel građanima Kantona Sarajevo da izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni, obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje metar i po.

(693)

GRAĐANI U STRAHU: Šta nas čeka za 14 dana?

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-