DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Kolosalni izraelsko-iranski rat je mnogo bliže nego što to iko može zamisliti…

To što je Hamas pokrenuo tako složenu operaciju morem, zrakom i kopnom označava takvu promjenu u njihovim sposobnostima i sugerira pažljivo planiranje i obuku uz pomoć drugih.

 

 

Dok Izrael raspravlja o vremenu i opsegu kopnenog upada u Gazu, on sebi ne može priuštiti zanemariti potencijalnu prijetnju koja dolazi iz Libanona i Sirije u obliku Hezbollaha te militantnih skupina u iranskoj takozvanoj ‘Osovini otpora‘. Posvećen eliminaciji države Izrael, Hezbollah je prešao dug put od začetka u Libanu organiziravši bombaške napade i otmice.

 

 

Uz materijalnu i političku podršku Irana, oni su sada unutarnja sila u Libanu, gdje igraju uobičajeno zloćudnu ulogu u daljnjim podjelama ionako destabilizirane zemlje. I izvana su odigrali ključnu ulogu po nalogu Irana u održavanju Bashara al-Assada na vlasti u Siriji. Godinama su bili saveznici Hamasa.

 

 

Iako nema jasnih naznaka o njihovom sudjelovanju u napadu od 7. oktobra, to ipak ne bi bilo iznenađujuće. To što je Hamas pokrenuo tako složenu operaciju morem, zrakom i kopnom označava takvu promjenu u njihovim sposobnostima i sugerira pažljivo planiranje i obuku uz pomoć drugih.

 

 

Dok Izrael priprema svoju operaciju u Gazi za obezglavljivanje političkog i vojnog vodstva Hamasa, mora se istodobno na drugom frontu boriti protiv Hezbollaha. Vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, možda neće biti voljan previše sukobiti svoje snage s Izraelom jer bi izraelski odgovor unutar Libana bio vrlo loš za tamošnje nešijitske zajednice, piše The Telegraph.

 

 

Nasrallah možda smatra da se bolje regrupirati i konsolidirati. Njegov fokus je ipak primarno na obnašanju vlasti u Libanu u službi Irana. No Hezbollah je objavio izvještaj i fotografiju sastanka njihovog vođe s čelnicima Hamasa i Islamskog džihada gdje se razgovaralo o tome ‘što Osovina otpora mora učiniti kako bi ostvarila pravu pobjedu u Gazi‘.

 

 

Dok je početka reakcija Hezbollaha na napad Hamasa bila retorička podrška, ali slaba vojna aktivnost, nedavno je Hezbollah lansirao sofisticirane protutenkovske projektile na sjeverni Izrael uz izraelske protuudare. A velika patnja palestinskih civila mogla bi dovesti do Nasrallahovog djelovanja. Činjenica da će Izrael biti toliko predan operaciji u Gazi da će imati malo raspoloživih resursa da se nosi s Hezbollahom mogla bi ga dovesti u iskušenje.

 

 

Čak i bez Irana, Hezbollah ima znatnu vojnu imovinu u južnom Libanu i za razliku od Hamasa ima kapacitet za lansiranje snažnih projektila koji mogu doseći cijeli Izrael i potencijalno nadvladati odbranu njihove Željezne kupole. Neki od čelnika Hezbollaha možda se pitaju – kada, ako ne sada? Sastanak s Hamasom i Islamskim džihadom možda je početak toga.

 

 

To povećava mogućnost velike eskalacije. Nakon godina rata u sjeni, izravan izraelsko-iranski sukob sada izgleda kao stvarna mogućnost. Ako bi se sam Iran uključio, a njihova retorika postaje sve oštrija pod vrhovnim vođom Alijem Khameneijem, to bi lako moglo dovesti do izraelskog napada na sam Iran, možda i dolaska američkih snaga i sveopće eskalacije.

 

 

Odluka SAD-a da pošalju dvije mornaričke jedinice da se suprotstave Libanu očito je zamišljena kao sredstvo odvraćanja i upozorenje Iranu i Hezbollahu da se ne miješaju dalje. No rizici pogrešne percepcije su visoki.

 

(The Telegraph)

(583)

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Kolosalni izraelsko-iranski rat je mnogo bliže nego što to iko može zamisliti…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-