DETALJI SASTANKA U BRUXELLESU: Albin Kurti prihvatio ZSO, Aleksandar Vučić pristao na sporazum, ali traži da potpiše poslije izbora

Sve je potvrdila Ursula von der Leyen u Beogradu prekjučer.

 

 

Tokom odvojenih sastanaka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Bruxellesu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština.

 

 

Kako saznaje Nova.rs, prijedlog Statuta ove zajednice prihvatile su obje strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni.

 

 

Izvori ovog portala ističu da, pored toga što je Albin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić je prihvatio nacrt i dinamiku primjene sporazuma iz Ohrida, ali je zahtijevao da ne bude potpisa prije 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

 

 

A, nakon odvojenih sastanka u sjedištu Evropske unije djelovalo je da su dvije strane daleko od bilo kakvog dogovora.

 

 

Dok je predsjednik Srbije tvrdio da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, iz Prištine su stizale poruke da je upravo Vučić odbio da potpiše sporazum koji predlaže Bruxelles.

 

 

Da je ipak napravljen pomak i da EU očekuje konkretne poteze čulo se pet dana kasnije kad je u Beograd doputovala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ona je na konferenciji za novinare objasnila da se od Beograda traži da prihvati sporazum koji je ponudila EU, dok je Priština u obavezi da ga sprovede i osnuje ZSO.

 

 

“O čemu se radi? Radi se o sprovođenju sporazuma iz Ohrida. On predviđa određene korake, kao što su priznanje dokumenata, institucija, a s druge strane to ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put normalizaciji odnosa“, izjavila je ona, a zatim dodala da je važno da Srbija podrži Statut ZSO:

 

 

“To je krucijalno i za jednu i za drugu stranu. Zato je važno da Srbija podrži Statut ZSO, a Kosovo mora da sprovede taj Statut. Pored toga, Srbija mora da počne s implementacijom postojećih sporazuma i da ne gubi vrijeme na to, rekla je ona.”

 

(SB)

(378)

DETALJI SASTANKA U BRUXELLESU: Albin Kurti prihvatio ZSO, Aleksandar Vučić pristao na sporazum, ali traži da potpiše poslije izbora

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-