Analiza slučaja Prigožin: Putinova osveta je jelo koje je najbolje poslužiti hladno

Jedna od najupečatljivijih slika oružane pobune Jevgenija Prigožina bio je prizor aviona, koji su pogodile njegove snage, kako pada na zemlju.

 

 

Postojala je jeziva simetrija između tog snimka i događaja u srijedu, kada se avion prevrnuo nebom sjeverno od Moskve s njim u avionu, ili su barem tako rekli, navodi Sky News, u analizi na vijest o pogibiji šefa ruske paravojne grupe Wagner.

 

 

Putinov kuhar

 

To je možda i bila namjera. Kad je riječ o čovjeku kojeg su zvali Putinovim kuharom, osveta ruskog predsjednika zaista je bila jelo koje je najbolje poslužiti hladno, dva mjeseca nakon čina koji ju je opravdao.

 

 

Bilo da je planirao detalje ili je to prepustio egzekutorima, na koje je Prigožin ciljao svojim nedavnim pokušajem pučem, poruka ostaje ista – izdaja se ne isplati.

 

 

Putin nikada nije tolerirao izdajnike i nije bilo razloga vjerovati da će na kraju Prigožin biti izuzetak.

 

 

Nada se da će ovaj navodni atentat podvući crtu ispod te neugodne pobune i odvratiti sve druge prijetnje te da će ojačati njegovu moć koja je oslabljena neuspjelim pučem.

 

 

Ta će mogućnost biti uznemirujuća za Ukrajince koji su se nadali da će pobuna najprije označiti Putinov kraj, a zatim, kad nije uspjela, barem ga potkopati. Ali, i dalje će postojati osjećaj zadovoljstva širom Ukrajine što je Prigožin najvjerovatnije mrtav.

 

 

On je bio čovjek koji je poslao hiljade ruskih najopakijih kriminalaca preko njihovih granica, regrutovanih s obećanjem slobode ako prežive šest mjeseci na frontu.

 

 

Uništavali Ukrajinu

 

Upućeni su da podrže Putinovu razornu invaziju, ubijaju Ukrajince i uništavaju njihove gradove.

 

 

Kad je jedan od tih osuđenika prebjegao Ukrajincima, poslali su ga natrag u sklopu razmjene zarobljenika. Wagner ga je kaznio smaknućem kakva je preferirao Jevgenij Prigožin.

 

 

Glava mu je stavljena na blok, a zatim smrvljena maljem. Neopisivi čin Wagnerovci su snimili i ponosno objavili na društvenim mrežama.

 

 

To je vrsta monstruozne privatne vojske koju je Prigožin pomogao stvoriti i zatim upotrijebio za slanje plaćenika koji siluju, pljačkaju i masakriraju širom Afrike prije nego što ih je Putin pozvao da pomognu u spašavanju njegovog rata u Ukrajini.

 

 

Korisni u napadu

 

Oni su bili Putinovi najefikasniji borci u ovom sukobu. Wagner je bio koristan ruskoj vojsci kada je bila u napadu. Rusija je sada uglavnom usredotočena na odbranu.

 

 

Ta se odbrana do sada pokazala neosvojivom za ukrajinsku protuofanzivu. Rat je trenutno u pat poziciji. Ukrajinci se boje da će čak 15 posto njihove zemlje ostati na neodređeno vrijeme okupirano.

 

 

Prigožin je možda mrtav, ali u njihovim umovima postoji još mnogo čudovišta odakle je došao i Prigožin, pustoše njihovu zemlju i pokazuje se da ih je sve teže istjerati.

 

(Raport)

(181)

Analiza slučaja Prigožin: Putinova osveta je jelo koje je najbolje poslužiti hladno

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-