CIKOTIĆ OBAVIJESTIO JAVNOST: “Spreman je novi plan za migrantsku krizu; Njihov broj je za pet mjeseci već umanjen duplo, bilo ih je…”

Višegodišnja migrantska kriza ponovo je u prvom planu nakon ubistva u naselju Otes kod Sarajeva za koje se sumnja da ga je počinio migrant.

 

 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za N1 da Ministarstvo, ali i država, imaju plan kako krizu rješavati.

 

 

“Pripremili smo plan proširenja prihvata migranta u kantonima, obezbijedili sredstva za to.

 

 

Čekamo sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Predsjedavajući Vijeća ministara je još u izolaciji i zbog toga sastanak nije održan”, rekao je Selmo Cikotić.

 

 

Na pitanje koji je treći kanton osim Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona gdje su trenutno migranti, ministar sigurnosti BiH nije mogao odgovoriti, obrazlažući to da još nije prihvaćen taj plan i spomenuto proširenje na treći kanton.

 

 

“Broj migranata je za pet mjeseci već umanjen duplo. Bilo ih je 12.000, sada ih ima oko 6.100. To je ostvareno poduzimanjem mjera kao što su poboljšana kontrola granica, protjerivanje potencijalno opasnih migranata za koje imamo informaciju da predstavljaju neku vrstu sigurnosne prijetnje za BiH, kao i procesuiranje osoba koje su dio mreže krijumčara migranata”, ističe Cikotić.

 

 

O potezima koje povlači država, Cikotić dalje govori:

 

 

“Potpisali smo Sporazum o readmisiji sa Pakistanom i u pregovorima smo s državama odakle su migranti u BiH. To su Afganistan, Maroko, Egipat i Bangladeš.

 

 

Država predvodi čitav proces od nivoa Predsjedništva BIH do realizacije u kantonima i općinima. Kontroli kretanja migranata pridružit će se dijelom i MUP RS te EUFOR.”

(408)

CIKOTIĆ OBAVIJESTIO JAVNOST: “Spreman je novi plan za migrantsku krizu; Njihov broj je za pet mjeseci već umanjen duplo, bilo ih je…”

| Bosna i Hercegovina, Intervju, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-