Sukob Armenije i Azerbajdžana – Opća mobilizacija za sve muškarce starije od 18 godina – Ima civilnih žrtava

Suočen s novim tenzijama između azerbajdžanske i armenske stranke u regiji Nagorno-Karabah, predsjednik Armenije proglasio je izvanredno stanje i opću mobilizaciju.

 

 

Dvije strane međusobno se optužuju za napade. Zabilježene su žrtve među civilnim stanovništvom Nagorno-Karabaha i Azerbajdžana.

 

Azerbajdžanska i armenska strana izvijestile su o daljnjoj eskalaciji napetosti u regiji Nagorno-Karabah 27. rujna.

 

Predsjednik Nagorno-Karabaha Arajik Harutiunian najavio je opću mobilizaciju za sve muškarce starije od 18 godina. 27. rujna glasnogovornik predsjednika Nagorno-Karabaha Vahram Pogosijan izvijestio je da je azerbejdžanska strana topničkom vatrom napala mirna naselja, kao i glavni grad Stepanakert, te pozvao stanovništvo da se skloni i zaštiti.

 

Posrednik za Nagorno-Karabah prijavio je smrt i ozljede među civilnim stanovništvom. Armenska je strana također izvijestila da su oborili dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona. U izjavi objavljenoj na Facebooku, glasnogovornica armenskog Ministarstva obrane Kušane Stepanian također je rekla da se borbe nastavljaju.

 

 

AZERBAJDŽANSKA “PROTUOFENZIVA”

 

Sa svoje strane, azerbajdžansko Ministarstvo obrane priopćilo je da je pokrenulo “protuofenzivu” nakon što su armenske oružane snage napale naselja na crti razdvajanja u Nagorno-Karabahu. Prema informacijama azerbajdžanske obrane, ubijeni su civili. Azerbajdžanska vojska ne granatira civilno stanovništvo armenske strane, navodi azerbajdžanska obrana.

 

Azerbajdžanska strana javlja da je “protuofenzivna operacija na cijeloj fronti” pokrenuta “u cilju suzbijanja borbenih aktivnosti armenskih oružanih snaga i osiguranja sigurnosti civilnog stanovništva”.

 

“Službeno objavljujemo da azerbajdžanska vojska ne cilja civilno stanovništvo, civilne objekte i civilnu infrastrukturu. Za razliku od Armenije, zemlje okupatora, Azerbajdžan se tijekom vojnih operacija udovoljava zahtjevima odredbi međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju”.

 

 

ARMENIJA UVODI VOJNO STANJE

 

Armenski kabinet ministara najavio je uvođenje ratnog stanja i opću mobilizaciju u zemlji, prema premijeru Armenije Nikolu Pačinianu. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poziva strane u sukobu u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru i započnu pregovore usmjerene na stabilizaciju situacije.

 

 

SUKOB GOTOVO 30 GODINA

 

Sukob između ove dvije zemlje, zbog nadzora nad područjem Nagorno-Karabakh, traje već gotovo 30 godina. Azerbajdžanska regija jednostrano je proglasila neovisnost 1991. godine, uz potporu Armenije. Tenzije između dviju zemalja posebno su se pojačale nakon okršaja 12. srpnja koji je u redovima azerbajdžanske vojske uzrokovao dvoje mrtvih, prema informacijama koje je predstavio Baku. Obje strane se međusobno optužuju da su započeli neprijateljstva. 13. srpnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je dvije strane na prekid vatre.

 

 

(Logicno.hr)

(145)

Sukob Armenije i Azerbajdžana – Opća mobilizacija za sve muškarce starije od 18 godina – Ima civilnih žrtava

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-