ZVIZDIĆ UZVRAĆA VUČIĆU: „Dodik je taj koji najviše radi na nestanku Republike Srpske, a ne stranci, pozivam sve…“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić za O kanal prokomentirao je vijest da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kako će strane sile na proljeće naredne godine tražiti nestanak Republike Srpske.

 

 

Denis Zvizdić je kazao da je zapravo Milorad Dodik neko ko najviše zagovara nestanak Republike Srpske, skupa sa onima koji ga podržavaju i najavljuju antiustavne i antibosanske aktivnosti u Narodnoj skupštini RS-a.

 

 

Naglasio je da bez Dejtona ne postoje entiteti. Ako sve demokratske države svijeta budu morale birati između međunarodnog prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i načela mirovnog prava sa jedne strane i želja Dodika i njegove stranke sa druge strane, prihvatit će ono što je odrednica Dejtonskog sporazuma.

 

 

A to je, ističe Zvizdić, da bez Dejtona nestaju entiteti a ostaje egzistirati u svom kontinuitetu samo Bosna i Hercegovina, i to kao republika sa punopravnim članstvom i međunarodnim subjektivitetom u svim međunarodnim institucijama.

 

 

– Prema tome, ne stranci nego Dodik i oni koji ga podržavaju, oni u ovom trenutku najviše rade na nestanku Republike Srpske.

 

 

Ja bih ovim putem pozvao, ne Milorada Dodika i SNSD da ne idu tim antibosanskim stazama, nego građane Bosne i Hercegovine, državne službenike koji rade u državnim institucijama BiH da ni pod kakvu cijenu i ni pod kakvim pritiskom ne pristaju da napuštaju svoja radna mjesta, jer Bosna i Hercegovina je dobar okvir za sve narode i sve njene građane.

 

 

Preko 7 hiljada ljudi iz Republike Srpske radi u državnim institucijama. Ne postoji niti jedan dokaz ni argument kojim bi se moglo ustvrditi da su Srbi na nivou Bosne i Hercegovine diskriminirani na bilo koji način. Imaju pravo veta, imaju punopravno i paritetno članstvo u Vijeću ministara, imaju sve mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa, poručio je Zvizdić.

 

 

Dodaje, potrebno je okrenuti se dijalogu, jer je to dobar put da se dođe do određenih rješenja.

 

 

– Ali naravno, kompromis se ne može praviti na onim pitanjima koja su vezana za državu Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Dakle, nema pregovora o onim pitanjima koja znače državne prerogative, kazao je Zvizdić.

 

 

Pogledajte video:

 

 

ZVIZDIĆ UZVRAĆA VUČIĆU: „Dodik je taj koji najviše radi na nestanku Republike Srpske, a ne stranci, pozivam sve…“

About The Author
-