ŽUSTRA REAKCIJA IZ ZAPADNE HERCEGOVINE: „Ograđujemo se od sudjelovanja Crvenog križa na komemorativnoj šetnji…“

Crveni križ Zapadnohercegovačkog kantona oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se ograđuju od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na “komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941.-1945.” održanoj u subotu, 16. maja, u Sarajevu, a u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u (SABNOR) BiH

 

 

“Po naravi i ciljevima, spomenuta ‘komemorativna šetnja’ ima političke konotacije, posebno ako u obzir uzmemo izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup”, saopćili su iz Crvenog križa ZHK-a.

 

 

Napominju kako pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima su nepristranost i neutralnost.

 

 

“Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode”, navodi se u saopćenju.

 

 

Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima, kako se navodi u saopćenju, među osnovnim je ciljevima Crvenog križa, a što je, ističu, upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

 

 

“Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na spomenutoj ‘komemorativnoj šetnji’, pozivamo Crveni križ FBiH i Društvo Crvenog križa BiH da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta.

 

 

Ispričavamo se građanima BiH koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost”, stoji u saopćenju.

(924)

ŽUSTRA REAKCIJA IZ ZAPADNE HERCEGOVINE: „Ograđujemo se od sudjelovanja Crvenog križa na komemorativnoj šetnji…“

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-