ŽUSTRA REAKCIJA BISKUPSKE KONFERENCIJE: “Vlasti RS-a otimaju zemlju protjeranim…

Ovaj Zakon je nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na razini cijele BiH. Njime su najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu.

 

 

Komisija Iustitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH, kojom predsjedava biskup banjalučki mons. Franjo Komarica, sa zabrinutošću je konstatirala da se Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske u praksi pokazuju kao perfidni.

 

Tim se zakonom uvodi novi sistem evidentiranja nekretnina i prava na nekretnine, ali se ujedno omogućuje “pravo” na otuđenje imovine zakonitim vlasnicima, saopćila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

 

To iskustvo, uz poznavanje brojnih pojedinačnih slučajeva, Katolička crkva ima i kroz najnoviji primjer Banjalučke biskupije kojoj je u Katastarskoj općini Mahovljani (općina Laktaši) nedavno uzurpirano zemljište te uknjiženo na entitet Republika Srpska.

 

Cjelokupan proces koji to omogućuje odvija se na način da Komisija, koju ustanovljuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, u katastarskoj općini u kojoj kani osnovati katastar nepokretnosti, nakon prikupljanja dokumentacije, objavljuje javni oglas 30 dana prije početka izlaganja podataka.

 

Osobama kojih se to tiče i koje se ne jave na ovaj oglas, a čije je prebivalište odnosno boravište “nepoznato” jer su najčešće žrtve ratnog etničkog čišćenja, kao i onima koji budu pozvani radi sudjelovanja u postupku izlaganja podataka, a ne odazovu se niti opravdaju svoj izostanak, Komisija postavlja privremenog zastupnika.

 

– U aktuelnoj situaciji i kako pokazuju iskustva brojnih fizičkih i pravnih osoba, taj posao se ne radi dovoljno transparentno i stručno jer stranke kojih se to tiče uglavnom ne budu obaviještene o ovim postupcima. Rezultat takvog postupanja je da dotični vlasnici gube svoju imovinu. Tako se zapravo daje legitimitet bezakonju i samovolji aktualnoj entitetskoj vlasti. Ujedno se krši jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatno vlasništvo. S obzirom na bolna sjećanja tijekom ratnih stradanja i protjerivanja stotina hiljada građana BiH, Komisija izražava utemeljenu bojazan da bi nastavak dosadašnjeg načina provedbe spomenutog entitetskog zakona mogao biti završni čin – za budućnost naše zemlje – fatalnog “etničkog čišćenja” i definitivnog iskorjenjivanja mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine.

 

– Ovaj Zakon je nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na razini cijele BiH. Njime su najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu – ističe se u saopćenju.

 

Žalosna je činjenica da ovakav način otuđenja privatne imovine do sada prolazi “ispod radara” gotovo svih relevantnih političkih i društvenih institucija u BiH, kao i bez odlučne i učinkovite reakcije međunarodnih predstavnika u BiH, navela je Komisija Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

 

Ujedno je pozvala sve domaće i međunarodne političke strukture i institucije u BiH na jače zanimanje za postojanje navedenog entitetskog zakona te ispravljanje dosadašnjih nepravdi i sprečavanju novih.

 

Komisija je izrazula podršku inicijativi Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a od 4. decembra o pokretanju postupka zaštite vitalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 28. novembra.

 

Riječ je o Zakonu kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta dodijeljenog srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi u ovoj zemlji.

 

Komisija se slaže sa zahtjevom Kluba Hrvata da je potrebno što prije donijeti zakon kojim će se urediti pravo vlasnika zemljišta na način da im se omogući naturalna restitucija ili adekvatno novčano obeštećenje.

(734)

ŽUSTRA REAKCIJA BISKUPSKE KONFERENCIJE: “Vlasti RS-a otimaju zemlju protjeranim…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-