Žrtve iz Ahmića traže reakciju Schmidta zbog izjave Bradare o ratnom zločincu Dariju Kordiću

Udruženje građana žrtava rata “16. april” Ahmići oštro osuđuje izjave predsjednice FBiH Lidije Bradara (HDZ) o ratnom zločincu Dariju Koridću za koga ona tvrdi da joj je prijatelj.

 

 

Iz Udruženja smatraju da se takvim izjavama daje primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svome narodu čime se motivišu budući zločinci.

 

 

“Zato je njena izjava, kako god je kriminogena na što treba reagovati Visoki prestavnik u BiH, ona je nadasve itekako opasna upravo što može motivisati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve”, poručuju.

 

 

Smatraju da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmit morao reagovati na veličanje ratnih zločinaca i sankcionisati promotore ratnih zločinaca.

 

 

“U ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam sa pozicije Predsjednice FBiH ukazuje na evropske vrijednosti. Ratni zločinci nisu evropske vrijednosti. Podsjećamo da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto”, ističu iz udruženja žrtava.

 

 

Saopćenje je reakcija na izjave Bradare u programu Televizije N1 kada je ponovila kako se ne odriče prijatelja, pa tako ni tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.

 

 

Podsjetimo, Kordić je optužen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u selu Ahmići gdje su 16. aprila 1993. godine pripadnici HVO-a ubili su 116 bošnjačkih civila, među kojima i 35 žena i 11 djece, od kojih je najmlađe imalo tri mjeseca.

 

 

Haški sud je ustanovio da je napad na Ahmiće naredio Kordić, svjestan šta se može dogoditi. On je osuđen na 25 godina zatvora, a nakon što je odslužio dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

 

(Klix)

(184)

Žrtve iz Ahmića traže reakciju Schmidta zbog izjave Bradare o ratnom zločincu Dariju Kordiću

About The Author
-