ŽARKO KORAĆ, JEDAN OD POTPISNIKA „APELA ZA SEKULARNU DRŽAVU”: “Đinđić je uvođenjem vjeronauke htio pomirenje sa Crkvom i pogrješio je”

“Ko želi versko obrazovanje treba da ga slobodno dobije u crkvi a ne u sekularnoj školi”, ističe on.

 

 

Zoran Đinđić je uvođenjem vjeronauke u škole, kao fakultativnog predmeta, a to se često previđa, želio neku vrstu pomirenja sa crkvom i zapravo podršku crkve za demokratske reforme u Srbiji. Tu podršku nikada nije dobio i rekao sam mu tada da je neće dobiti. Pogrješio je, a šta je crkva mislila o njemu vidjelo se kasnije u zlom govoru mitropolita Amfilohija Radovića nad njegovim odrom, kaže Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije dok je premijer bio ubijeni Zoran Đinđić.

 

 

Korać je, takođe, jedan od potpisnika „Apela za sekularnu državu“ čija se suština svodi na ukidanje vjeronauke, kao izbornog predmeta, u školama.

 

 

“Sa tim predmetom od početka je bilo mnogo problema. Prvo, Crkva je bila potpuno nespremna za tu nastavu, niti je imala predavače a što je još gore, ni program nastave. I to žalosno stanje je trajalo godinama a traje donekle i sada. Nastavu su izvodila nepripremljena sveštena lica koja su često pričala stvari potpuno neprimerene deci, bez ikakvog razumevanja uzrasta kome predaju. Zato je taj predmet naglo gubio popularnost i nekoliko godina nakon uvođenja sve manju broj đaka ga je pohađao”, kaže Žarko Korać.

 

 

Kako dodaje, ono što većina ljudi ne zna je da je to jedini predmet u školskom programu za koji ne postoji nadzor u ministarstvu prosvjete.

 

 

“On je bukvalno van sistema obrazovanja. Ali nakrupnija greška je napravljena kada je sve oko tog predmeta ostavljeno Crkvi. To danas nije učenje o veri već crkvena nastava van Crkve. Država je trebalo da sama odredi karakter tog predmeta. U Engleskoj na primer taj predmet uči đake o osnovama glavnih vera u svetu danas. On je tako pomoć u sprečavanju verskog fanatizma i stvaranju predpostavki za stvarno interkonfesionalno razumevanje. Snažno podržavam takvu ideju”, ističe Korać.

 

 

Može se slobodno reći, napominje Korać, da je uvođenje tog predmeta ovako kako postoji u Srbiji danas, bio promašaj.

 

 

“Ko želi versko obrazovanje treba da ga slobodno dobije u crkvi a ne u sekularnoj školi”, ističe on.

 

 

Prema riječima Koraća, izjave Aleksandra Vučića o značaju crkve za opstanak srpskog naroda nikakve veze sa ovom temom nemaju.

 

 

“Uostalom njegova bivša stranka SRS je je uvek najgrublje napadala i ismevala SPC. Zato je gotovo fascinantan orden SPC koji je dobio Vojislav Šešelj. Mene jako brine ovaj iznenadni prozelitski i politički obrt u delovanju SPC. Ona je dolaskom novog mlađeg patrijarha izrazito direktno ušla u politiku i sada nastupa kao politička partija vrlo konzervativnih i izrazito nacionalističkih uverenja. Srbija počinje da deluje kao teokratska država što nikada u svojoj istoriji nije bila”, zaključuje Korać.

 

 

Danas.rs podsjeća da je Aleksandar Vučić juče, komentarišući „Apel za sekularnu državu“ rekao da ne misli da treba ukidati vjeronauku i ocjenio da oni koji nipodaštavaju crkvu ne razumiju njenu ulogu u sadašnjem trenutku.

 

 

Dodao je i da će se uvijek zalagati da crkva ima svoj glas.

 

 

„Nemamo pravo i ne mislim da treba da ukidamo veronauku“, rekao je Vučić.

 

(SB)

(73)

ŽARKO KORAĆ, JEDAN OD POTPISNIKA „APELA ZA SEKULARNU DRŽAVU”: “Đinđić je uvođenjem vjeronauke htio pomirenje sa Crkvom i pogrješio je”

| Da se ne zaboravi, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-