ZA KOGA RADI MILANKO KAJGANIĆ: Godinu dana od bijega Milomira Savčića, Tužilaštvo šuti, dok proganja pripadnike Armije i policije…

Sve to nedovoljno je v.d. glavnog tužioca BiH Milanku Kajganiću da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem.

 

 

Bliži se godina dana kako je Milomir Savčić, optuženik za genocid u BiH pobjegao iz Bosne i Hercegovine i kako je Sud BiH raspisao potjernicu (10. august 2021. godine).

 

 

Pravosudne i policijske institucije u Bosni i Hercegovini nemaju adekvatne odgovore niti informaciju o nestalom nekadašnjem komandantu pri Vojsci Republike Srpske (VRS) Milomiru Savčiću, čiji bijeg, kao i većine nedostupnih lica prema stručnjacima za sigurnost ne bi bio moguć bez podrške struktura vlasti i bezbjednosnih službi!

 

 

Iz Tužilaštva BiH šute, na upite Patrije šta je s istragom u vezi bijega Savčića jednostavno ne odgovaraju, a pretpostavka je da će, i ako odgovor stigne, glasiti uobičajeno – istraga je u toku!?

 

 

Podsjećamo, nekadašnji zapovjednik Vojske Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić, optužen za genocid u Srebrenici, postao je “nedostupan” Sudskoj policiji BiH nakon što mu je određen pritvor samo nekoliko sati po završetku ročišta, piše NAP.

 

 

Odluka o pritvoru donesena je, kako glasi sudsko obrazloženje, “zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak koji se protiv njega vodi te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bijega”.

 

 

Ali, on je i pobjegao.

 

 

Za bijeg je trebala biti osigurana logistička podrška, i sigurno ju je imao, a u sve su navodno uključeni vrh Republike Srpske i Srbije.

 

 

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta i putovanja. Dakle, za prelazak granice trebao je širi lanac pomagača.

 

 

Sve to nedovoljno je v.d. glavnog tužioca BiH Milanku Kajganiću da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem. On je ‘opterećen’ drugim poslovima, prvenstveno progonu pripadnika Armije RBiH i policije, kao što je slučaj ‘Dobrovoljačka’, kao i vlastitoj borbi u utrci za glavnog tužioca BiH.

 

 

I dok lagano u zaborav letargične javnosti i indolentne vlasti pada bijeg Savčića imamo još jedan slučaj gdje se ponovo Srbija javlja kao toplo utočište za one koji su naređivali, ubijali, klali, s******i…a uz sve u maju ove godine Savčić je na javnom servisu (RTRS) dao intervju.

 

 

On je u emisiji “Svjedočenja”, povodom 30 godina Republike Srpske, na RTRS pričao kao da je najslobodniji čovjek na svijetu, dok je istovremeno nedostupan bh. pravosuđu

 

 

Savčić u Srbiji uživa u slobodi, dok se pripadnici Armije RBiH po Sudu godinama ‘razvlače’ i dokazuju da su branili državu Bosnu i Hercegovinu, kao jedina legalna vojska u tom periodu.

 

 

Kako je moguće da niko ne reagira na ovu situaciju, čak ni regulatorna medijska tijela, ni VSTV!?

 

(Nap)

(342)

ZA KOGA RADI MILANKO KAJGANIĆ: Godinu dana od bijega Milomira Savčića, Tužilaštvo šuti, dok proganja pripadnike Armije i policije…

About The Author
-