Vojni stručnjaci upozoravaju Evropu: ‘Taj Putinov misterij je svojevrsna poruka, neverbalni signal’

Kijev ozbiljno shvata ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja u slučaju da Zapad napadne Rusiju, rekao je za DW Ihor Žovkva, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

 

“Ovo nije prvi put tokom ovog rata da nas (Putin) ucjenjuje atomskim oružjem, ne samo Ukrajinu već cijeli svijet, kao što je ranije ucjenjivao hemijskim ili biološkim oružjem”, rekao je Žovkva u emisiji Deutsche Wellea “Konfliktna zona”.

 

 

Prema njegovim riječima, prijetnje se moraju uzeti ozbiljno, posebno poslije ilegalne aneksije četiri ukrajinske regije koje Moskva sada smatra svojim teritorijem.

 

 

Prema riječima kijevskog dužnosnika, druge nuklearne sile bi trebale stati na kraj Putinovim prijetnjama: “Trebale bi mu poručiti da će biti strašnih posljedica ako se usudi koristiti nuklearno oružje na ratištu.”

 

 

Bojazan u Rusiji

 

Šef Kremlja više puta je spominjao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Stručnjaci su špekulirali o takozvanim “taktičkim nuklearkama“ manje snage, koje bi Rusija mogla upotrijebiti na frontu.

 

 

“Prijetnje dolaze u situaciji kad je u Rusiji čak i među elitama sve prisutnija bojazan da se rat gubi“, upozorava austrijski stručnjak za istočnu Europu Gerhard Mangott sa Univerziteta u Innsbrucku.

 

 

Prema njegovim riječima, upotreba atomskih bombi je još daleko, ali bi postala izvjesnija ako Rusija stvarno bude na rubu vojnog poraza. U tom slučaju, očekuje Mangott, možda bi prvo bio izveden nuklearni test.

 

 

“Trenutno su pak prijetnje usmjerene na unošenje nesigurnosti kod stanovništva na Zapadu. To bi trebalo oslabiti podršku, posebno za isporuku oružja Ukrajini”, procjenjuje Mangott u razgovoru za dnevnik njemačkog javnog servisa ARD. “Ideja je i da se zapadnim vladama pokaže kuda bi ih mogla odvesti spirala eskalacije, kako bi one počele razmišljati o tome koliko su spremne riskirati za pobjedu Ukrajine nad Rusijom.”

 

 

‘Putin blefira’

 

Posljednjih dana se množe nepotvrđene glasine da je Rusija željeznicom prebacila nuklearno naoružanje prema granici s Ukrajinom, navodno planirajući testiranje. Također se navodi da je jedna nuklearna podmornica pomaknuta sa standardne pozicije u Bijelom moru. Te izvještaje je prenijelo nekoliko londonskih listova, dok je Kremlj demantirao.

 

 

Marcel Berni s Vojne akademije u Zürichu kaže da se ne može sa sigurnošću reći kakav je teret prevozio spomenuti voz, ali i da je taj misterij svojevrsna poruka: “Čini mi se da je to neverbalni signal, poruka koja glasi: Spreman sam na eskalaciju.”

 

 

No ovaj stručnjak je za RND također rekao: “Zveckanje nuklearnim oružjem prati nas kroz cijeli rat. Putin i dalje blefira.”

 

 

 

(Raport)

(1022)

Vojni stručnjaci upozoravaju Evropu: ‘Taj Putinov misterij je svojevrsna poruka, neverbalni signal’

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-