VELIKO OLAKŠANJE ZA CIJELI SVIJET: Švicarci u Njemačkoj pokreću tvornicu koja će biti velika prednost u borbi protiv koronavirusa

Švicarski farmaceutski div Roche investirat će više od 400 milijuna eura u biohemijsku tvornicu u Njemačkoj, u sklopu ulaganja koja će uključivati i proizvodnju seroloških testova na Covid-19, najavio je njegov čelnik Christoph Franz.

 

 

 

Planirane investicije bit će usmjerene u Rocheovu biohemijsku tvornicu u gradu Penzbergu u Bavarskoj i u proizvodnju testova za antitijela pomoću kojih bi se iz analize krvi utvrđivala eventualna zaraza novim koronavirusom.

 

 

U sklopu četverogodišnjeg plana, švicarski proizvođač lijekova zacrtao je i novi centar za dijagnostičko istraživanje i razvoj, objavio je Franz u ponedjeljak na press konferenciji u Rocheovoj tvornici u Penzbergu.

 

 

Njemačka je s Rocheom sklopila ugovor o isporuci tri miliona testova u maju te pet miliona mjesečno u narednom razdoblju, obavijestila je vlada na konferenciji u Penzbergu.

 

 

Upotreba testova potaknula je etičke dileme budući da bi građani kojima testovi dokažu da su bili zaraženi i možda su razvili imunitet mogli teoretski imati veću slobodu kretanja od onih s negativnim rezultatom.

 

 

Stoga je ministar zdravstva Jens Spahn na konferenciji za novinare objavio da je prije usvajanja eventualnih propisa o testiranju odlučio konsultirati Njemačko etičko vijeće.

 

 

“Pitanje šta bi za društvo značilo kada bi restrikcije vrijedile samo za neke građane tiče se samih osnova funkcionisanja zajedničkog društva”, upozorio je ministar na press konferenciji u Rocheovoj tvornici.

 

 

“Zato sam pozvao Njemačko etičko vijeće da se time pozabavi. Odlučili smo da nećemo usvajati nikakve zakone dok se to pitanje ne razjasni”, poručio je.

 

 

Roche je prošlog vikenda dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove i planira do kraja ove godine povećati proizvodnju na preko 100 milijuna testova mjesečno, podsjeća Reuters.

 

(SB)

(1060)

VELIKO OLAKŠANJE ZA CIJELI SVIJET: Švicarci u Njemačkoj pokreću tvornicu koja će biti velika prednost u borbi protiv koronavirusa

| Porodica i zdravlje, Slider, Vijesti |
About The Author
-