VELIKI ZAOKRET SRBIJE: Moskva u šoku, Vučić se okreće Zapadu!

Moskovski mediji podsjećaju da informacija stiže u vrijeme kada je u Srbiji odbačena mogućnost da Rusija u zemlji napravi svoju vojnu bazu

 

 

Iako srpski zvaničnici i dalje pokušavaju voditi izbalansiranu vanjsku politiku, za Moskvu i ruske medije nema dileme: Srbija se okrenula Zapadu!

 

 

Tako “Moscov times” piše da je Srbija pojačala suradnju s NATO-om nakon izjava ruskog ambasadora u Beogradu da je stvaranje ruske vojne baze u zemlji na listi “interesa” Moskve”. Pritom se pozivaju i na svoje izvore u Beogradu, ali i izjavu američkog zvaničnika zaduženog za saradnju srpske vojske sa SAD.

 

 

Prema njegovim riječima, Washington i Beograd planiraju razviti bazu “Jug” kao “glavni centar za obuku srpske vojske po standardima NATO-a, i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije”, prenosi beogradski Blic.

 

 

Moskovski mediji podsjećaju da ta najava stiže u vrijeme kada je u Srbiji odbačena mogućnost da Rusija u zemlji napravi svoju vojnu bazu. Pritom, citiraju predsjednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da “Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze”.

 

 

“Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stidjeti svojih veza s Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi”, rekao je Vučić.

 

 

Ove Vučićeve izjave ruski list “Komersant” ocijenio je prilično suzdržano i doživljene su kao namjera predsjednika Srbije da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom”.

 

 

Ruski mediji podsjetili su da je Vučićeva izjava stigla nekoliko dana nakon što je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nagovijestio mogućnost stvaranja ruske vojne baze u toj republici.

 

 

Harčenko je, navode oni, to nazvao “pitanjem interesa Moskve”, napominjući, međutim, da uspostavljanje baza ostaje “suverena stvar” srpskih vlasti, ali i Rusije.

 

 

Ova izjava je, piše “Komersant”, podigla veliku buru u Srbiji, i ističe da su mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah zamjerili Rusiji da “širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno podriva interese Srbije”.

 

 

“Komersant” je citirao i “Blic” koji je, po njihovoj ocjeni, utjecajan i s dobrim izvorima u vrhu vlasti, te istaknuo tekst lista o pokretanju “hibridnog rata protiv Srbije”. Kao dokaz da Moskva na sve načine pokušava zaustaviti Srbiju na putu ka Zapadu mnogi vide i nedjeljne proteste protiv organizacije “Europrajda” u Beogradu od 12. do 18. septembra.

 

 

Zanimljivo, taj skup najviše su promovirali predstavnici nacionalističke desnice koji se godinama povezuju s Rusijom i to ne samo ideološki. S druge strane, prozapadna opozicija bila je i više nego tiha u vezi s prosvjedom protiv “Europrajda”. Praktično nije ga ni podržala ni osudila, piše Blic.

 

 

Jedan od najglasnijih desničara prethodnih dana bio je lider Dveri Boško Obradović koji se osvrnuo i na najavu da Rusija razmatra otvaranje vojne baze u Srbiji.

 

 

“Predsjednik Srbije griješi kad odbija rusku vojnu bazu u Srbiji. Mi već imamo jednu vojnu bazu u Srbiji i to je NATO baza na KiM. Jedini način da napravimo balans i zaštitimo Srbiju i srpski narod na KiM je ruska vojna baza u Srbiji koja se treba povući iz naše zemlje kada i NATO”, napisao je Obradović na Twitteru.

 

 

Odgovor mu je dao bivši predsjednik DS-a Dragan Šutanovac.

 

 

“Imamo ruski humanitarni centar koji po pitanju elementarnih nepogoda apsolutno ništa ne radi. Rusi su svoju bazu na Kosovu napustili 2003. i do danas nisu dali nikakvo objašnjenje! Dakle, nije pitanje baze već želje da se Srbija odustajanjem od EU vrati u vrijeme Srbistana!”, ocijenio je Šutanovac.

 

 

Inače, član SNS Dragan Šormaz nema dilemu da posljednjih dana Rusija “na sve načine pokušava destabilizirati Srbiju i regiju”.

 

 

“Prvo, siguran sam da iza svega što se u nedjelju događalo na protest protiv ‘Europrajda’ stoji ruska ambasada. Još u martu sam rekao da bi Srbija trebala zahvaliti ruskom ambasadoru Harčenku i poslati ga u Moskvu. Naše službe dobro znaju što se sve u toj ambasadi radi što nije u skladu sa diplomatskom aktivnošću. Mislim da je red da se tome već jednom stane na put”, naglašava za “Blic” Šormaz.

 

 

Kako kaže, nema dileme ni da Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije.

 

 

“To bi se ranije zvao specijalni rat, a sada je hibridni rat jer se koriste internet i društvene mreže. Razumijem potpuno Rusiju da to radi iz svog interesa destabilizacije regije. Nažalost, naša zemlja je Rusiji omogućila veliki utjecaj ovdje, prije svega, prodajom NIS-a. Sve to zbog zablude da Rusija može pomoći u vezi s Kosovom”, ističe Šormaz.

 

 

Ističe i da je rat u Ukrajini pokazao da Rusija nije svjetska sila.

 

 

“Rusiji je ostao jedino mogućnost veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Ali ako bolje pogledamo, vidjet ćemo da Vijeće odavno nije riješilo nijedan konflikt. Konflikti se rješavaju ili između dvije zaraćene strane ili pod utjecajem Zapada odnosno SAD-a i EU. Tu ni Rusija ni Kina nemaju nikakav značaj”, apostrofira Šormaz.

 

 

Član SNS-a smatra da Srbija nema izbora u vanjskoj politici.

 

 

“Srbija nije za Zapad nego za Europu, ujedinjenu Europu jer je na drugoj strani samo diktatorska Rusija. Srbija je dio Europe, kandidat za ulazak u EU i da bi ubrzala taj put treba uvesti sankcije Rusiji”, zaključuje Šormaz.

 

 

I bivši am basador u Bjelorusiji Srećko Đukić smatra da Rusiji nije ostalo mnogo opcija zbog rata u Ukrajini.

 

(SB)

(652)

VELIKI ZAOKRET SRBIJE: Moskva u šoku, Vučić se okreće Zapadu!

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-