VAŽNA INFORMACIJA: Upute kako se ponašati prije, tokom i nakon zemljotresa

U zatvorenom su prostoru najsigurniji čvrsti stolovi ili nosivi zidovi…

 

 

Ured za upravljanje hitnim situacijama objavio je edukativni video “Ponašanje u slučaju zemljotresa” kako bi građane informirali o tome kako treba reagirati u trenutku podrhtavanja tla.

 

 

– Potres ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina. Znamo da se potres može dogoditi, može se predvidjeti njegova jačina, ali se tačno vrijeme njegova događanja ne može predvidjeti. Najbolja preventiva je dobro planiranje, projektiranje i gradnja prema načelima protupotresnoga graditeljstva – navode iz Ureda.

 

 

Tokom samog potresa, kako navode, kretanje treba biti minimalno. Najkraćim putem treba doći do najsigurnijeg mjesta te tamo pričekati da se podrhtavanje smiri.

 

 

 

 

U zatvorenom su prostoru najsigurniji čvrsti stolovi ili nosivi zidovi.

 

 

Najvažnije je maknuti se od prozora, vanjskih zidova te svega što bi na vas moglo pasti.

 

 

Kako se ponašati za vrijeme zemljotresa

 

 

Ako ste za vrijeme potresa na otvorenom, tamo je najbolje i ostati.

 

 

Potrebno se udaljiti od zgrada, rasvjetnih stubova i drveća.

 

 

Foto: EMSC

 

 

U vozilu se najsigurnije zaustaviti te parkirati na širokom području gdje neće biti blizu zgrada te gdje neće smetati službenim vozilima koja će možda morati proći.

 

 

Ispod ruševina treba ostati miran te ne paliti šibice i upaljače. Umjesto vikanja, usta je najbolje prekriti te lagano udarati po cijevima ili zidu.

 

 

Nakon potresa najbolje je otići na otvoreno te ostati smiren dok nadležne službe ne objave najnovije informacije i upute, navode iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

 

 

(260)

VAŽNA INFORMACIJA: Upute kako se ponašati prije, tokom i nakon zemljotresa

| Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-