VARNICE UNUTAR OSMORKE: Forto ne vidi mogućnost da Konakovićeva stranka ima premijera…

Upućuje na to da još uvijek nije pravo vrijeme za razgovor o pozicijama i resorima.

 

 

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke, gostovao je na TVSA.

 

 

Šta će Edin Forto biti u naredne četiri godine, ministar komunikacija i prometa BiH ili stari-novi premijer KS?

 

“Ne mogu Vam u ovom trenutku odgovoriti na to pitanje jer te odluke još nisu donesene. Ono što mogu reći sasvim sigurno je da će Naša stranka imati premijera ili premijerku u KS i da sam ja kandidat za tu poziciju. U prošlosti sam radio neke stvari koje nisu bile moja prva opcija. Naša stranka je takva organizacija koja počiva na timskom radu i ne mogu biti ispunjene sve želje svih osoba, tako da je bitno ono što će biti najbolje za organizaciju, a ne ono šta ja želim. Šta god budem radio to će biti dobro i biti ćete zadovoljni“.

 

 

Upućuje na to da još uvijek nije pravo vrijeme za razgovor o pozicijama i resorima.

 

 

Iz Naroda i pravde (NiP-a) nedavno su rekli da imaju kandidate za premijera – Postoji li mogućnost da Forto tu poziciju prepusti NiP-u ukoliko on bude išao na veći nivo?

 

“Ne vidim tu mogućnost. Dosad nismo o tome razgovarali. Naša stranka treba da ima premijera ili premijerku kantona, u skladu sa dinamikom koja je postignuta unutar Trojke i u skladu sa svim našim prethodnim dogovorima, kao i sa načelima s kojima smo vodili kampanju”.

 

 

O informaciji da Naša stranka instistira na ministarstvu odgoja i obrazovanja KS i da bi tu funkciju obnašala Enita Nakaš, članica Predsjedništva Naše stranke, Forto kaže:

 

 

“Enita bi bila super za bilo šta što se tiče obrazovanja, ona je vrhunska stručnjakinja. Međutim, nismo pričali o tome i nismo konkretno govorili o pojedinim imenima za pojedine resore. Nije tačna ova informacija”.

 

 

Govorio je o principima kojim će se voditi nova vlada KS i istaknuo da su u pripremi.

 

 

Primjer KS preslikati na cijelu BiH:

 

“Više nije Trojka. Očekujemo Stranku za BiH kao partnera. U ovoj fazi je bitan proces, odnosno jako je bitno da se taj proces prošiti na ostatak države, što mi upravo radimo. Potpisali smo principe, sad radimo mjere. To nijedna vlada Federacije do sad nije imala. To je užitak posla u kojem vidite da mijenjate sistem”.

 

 

Forto ističe da formiranje vlada FBiH i KS ne moraju biti striktno povezani.

 

 

 

 

Za najvažniji aspekt dogovora ističe da je kvalitetan i da se zajednički krene u dogovoreno.

 

 

“To je ono što smo imali ranije. Zbog toga je i vlada koju sam vodio u proteklom periodu bila uspješna. Znali smo šta su prioriteti i imali smo to i napismeno. Kao i u svakom menadžerkom procesu jako je bitno da svi koji učestvuju u njemu da su doprinijeli”.

 

 

Navodi da je bilo varnica unutar Osmorke, koje su uspješno prevaziđene.

 

 

 

 

Da li je Forto zadovoljan odnosima u Osmorci?

 

“Jesam. Nekoliko je novih partnera. Ono u što sam potpuno siguran je Trojka. Jako smo dobre odnose razvili. Navikli smo raditi i u KS, donosili političke odluke skupa, svađali smo se, pa smo to razrješavali, i mimo medija smo to radili. Svađali smo se oko puno stvari, bilo je stvarno dramatičnih scena – napuštanja, ustajanja, problema oko dnevnog reda, preglasavanja, prekida. To se desi kada imate puno osoba koje rade na jednom komplikovanom projektu i prilično sam zadovoljan činjenicom da to ništa nije izašlo vani, nego smo to između sebe rješavali”.

 

(SB)

(231)

VARNICE UNUTAR OSMORKE: Forto ne vidi mogućnost da Konakovićeva stranka ima premijera…

About The Author
-