UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU SRBIJE ZBOG REZOLUCIJE: “Evropskom parlamentu ne treba istina, treba im opravdanje zašto Srbiju neće primiti u svoje društvo!

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je kritički komentirao rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da Beograd nazaduje u pogledu reformi potrebnih za pristupanje Uniji, dok opozicija traži da nacionalni TV servis objavi rezoluciju i izvještaj Evropskog parlamenta u cijelosti.

 

 

Referirajući se na dio rezolucije o zdravstvenom sistemu, Vučić je naglasio kako Srbija ima opreme, lijekova i vakcina upravo zato što se “nije oslanjala na EU”, ocijenivši da su se u EP-u „izgubili u vremenu i prostoru“ te da Srbija 2021. nema nedostatak medicinske opreme.

 

Vučić je novinarima pročitao dijelove rezolucije EP-a u vezi sa zdravstvenim sistemom ustvrdivši da je Bruxelles ocjenom kako Srbija pati od nestanka resursa vjerojatno gledao “u svoje dvoriše“. On je podsjetio da je Srbija pojedinim državama slala donacije medicinske opreme te da u svom skladištu trenutno ima 500 respiratora.

 

Na primjedbe iz Unije kako postoji zabrinutost zbog kampanje dezinformacija da bi se delegitimirala državnost Kosova, Vučić je naglasio kako je “ponosan” što to radi, na čemu će i dalje istrajavati.

 

Ne priznaje Kosovo

 

“Ponosan sam što delegitimiram neovisnost Kosova i to ću nastaviti raditi u inat EU, a u slavu Srbije i ništa mi ne mogu“, poručio je Vučić.

 

Komentirajući izjavu eurozastupnice Tanje Fajon za srbijanske medije kako “Srbija ima još mnogo posla na svom putu” ka Uniji, naročito u borbi protiv korupcije, u području pravosuđa i osiguravanju poštivanja slobode izražavanja, Vučić je istaknuo kako se Srbija bori protiv organiziranog kriminala, ali i otimanja imovine Jevrejima, aludirajući da je sjedište njezine stranke u Ljubljani u vili jevrejske porodice Moskovič.

 

Fajon, koja je u timu eurozastupnika koji će posredovati u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, izjavila je za portal Nova.rs kako stajalište o obavezama Srbije na putu prema EU nije samo njezino gledište ili stajalište njezine političke grupe, “već i EP-a, koji je potvrdio taj stav glasajući o Izvještaju o napretku Srbije”.

 

Da znatnom dijelu srbijanske javnosti nedostaje informacija šta je, zapravo, navedeno u izvještaju EK o Srbiji za 2019. i 2020. i rezoluciji EP-a, pokazuje i jučerašnji zahtjev opozicione Stranke slobode i pravde, koja je zatražila da Radio-televizija Srbije, nacionalni TVservis, objavi kompletan izvještaj i rezoluciju.

 

Ta stranka je ocijenila kako se “sakrivanjem ključnih elemenata izvještaja o Srbiji direktno ugrožava evropski put zemlje”, jer se “time jasno pokazuje Bruxellesu da državni vrh Srbije ne zanimaju stajališta institucija Evropske unije”.

 

Predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija treba da preispita svoju politiku prema EU, odnosno da njena politika vojne neutralnosti preraste i u političku.

 

Reagujući na izvještaj koji je Evropski parlament usvojio o Srbiji, Vulin je naglasio da ovaj izvještaj nije realna slika Srbije, ali jeste slika licemjerja i predrasuda kojim su se vodili pisci izvještaja, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

 

“Ne treba njima istina, njima treba opravdanje zašto Srbiju neće primiti u svoje društvo”, rekao je Vulin, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije.

 

Rezolucija EP-a

 

U usvojenoj rezoluciji EP “žali zbog nedostatka napretka u mnogim područjima srbijanskog reformskog programa i činjenice da je čak došlo do nazadovanja u pitanjima koja su ključna za pristupanje EU-u”.

 

Konstatirano je kako, uprkos činjenici da je EU vodeći trgovinski partner Srbije i najveći donator pomoći, Srbija “pridaje nerazmjerno mnogo pažnje trećim zemljama”, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta, a u tom kontekstu su apostrofirani utjecaji Rusije i Kine.

 

Istaknuta je, također, važnost usklađivanja vanjske i sigurnosne politike Srbije i EU-a, kao nužnost pristupanju Srbije Uniji, uz ocjenu izvjestioca EP-a za Srbiju Vladimira Balčika da “je vanjska politika Srbije najmanje usklađena s europskom politikom”.

 

Rezolucija EP-a je prihvaćena sa 538 glasova za, 69 protiv te 79 suzdržanih.

 

Samo dan nakon rezolucije EP-a, u kojoj se, među ostalim, izražava zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u Srbiji, Vučić se u petak sastao sa ministrom nacionalne odbrane Kine, generalom Wei Fengheom, razgovarajući “o daljnjem intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dviju država” te “o spremnosti za daljnje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva”.

 

Prema saopćenju iz Vučićevog kabineta poslije sastanka s visokim kineskim zvaničnikom, “Srbija i njezini nadležni resori spremni su zajedno s Kinom raditi na daljnjem razvoju sveukupnih odnosa dviju zemalja, posebno u oblasti vojno-ekonomske, vojnomedicinske i vojno-obrazovne saradnje”, a istaknuto je sudjelovanje Srbije u mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17+1) te u inicijativi “Pojas i put”, kojima Srbija “pridaje veliki značaj i podršku”.

UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU SRBIJE ZBOG REZOLUCIJE: “Evropskom parlamentu ne treba istina, treba im opravdanje zašto Srbiju neće primiti u svoje društvo!

| Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-