USPJEŠNA ENERGETSKA POLITIKA VEĆEG BH. ENTITETA: Novalić i Andelija maestralno nadigrali Vučića koji kupuje struju od Federacije BiH

Dok se Vučić hvali svojim uspjesima i obmanjuje građane Srbije o tome kako imaju najniže cijene struje u regionu, iako će morati vraćati ogroman kredit kojim sad kupuju tu “jeftinu“ struju, a Elektroprivreda Srbije grca u dugovima, Novalić i Andelija su u vrijeme velike energetske krize uspjeli zaštiti građane Federacije od povećanja cijena, rudarima povećati plaće, i uz to je EPBiH čak uspjela ostvariti i dobit zahvaljujući kojoj planira nekoliko velikih projekata u narednim godinama kojima će se energetska stabilnost u Federaciji dodatno ojačati.

 

 

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nedavno je dogovorio kredit od milijardu eura od Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi kupio potrebne količine električne energije za Srbiju. I dok Vučić građanima Srbije poručuje da ne moraju brinuti ni za struju a ni za gas, jer o tome on brine, premijerka Ana Brnabić ističe kako Srbija ima “najjeftiniju struju u čitavoj Evropi i regionu“. Da li je to baš tako?

 

 

Istina je da tu “jeftinu“ struju Srbija plaća oko 500 eura po megavatu, koliko joj je trenutno tržišna cijena. E, kad se toj jeftinoj cijeni doda kredit koji će građani Srbije otplaćivati jasno je da je to daleko od zvanične cijene električne energije na koju Vučić i Brnabićka ukazuju gradeći sebi time ulogu uspješnih političara i zaštitnika građana Srbije.

 

 

Imajući u vidu ove podatke treba li ikoga čuditi što Srbija želi graditi tri hidrocentrale na Drini i to na teritoriji Bosne i Hercegovine, a što im je obećao Milorad Dodik krčmeći državnu imovinu i rasprodajući je zarad velikih interesa – Srbije. Srećom pa je to sve zaustavljeno i čeka se odluka Ustavnog suda BiH jer je rijeka Drina državna imovina, iako Brnabićka tvrdi da se radovi na Buk bijeloj nastavljaju. U međuvremenu, Dodik je pokušao Srbiji pomoći ustupanjem određenih količina električne energije Elektroprivrede Republike Srpske (čime je direktno oštetio građane RS-a), ali je i to nedovoljno i Srbija kupuje struju na tržištu, između ostalog i od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i to po tržišnim cijenama koje su, kako smo već naveli, oko 500 eura po megavatu.

 

 

“Uspješna“ Srbija, kakvom je voli Vučić predstavljati, uz to ima dodatni problem jer je Elektroprivreda Srbije u velikim dugovima, koji se mjere u stotinama miliona eura, zbog čega su čak i banke prestale davati kredite uposlenicima ovog državnog preduzeća zbog straha da će vrlo brzo otići u stečaj.

 

 

Aleksandar Vučić se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zadužio za milijardu eura (Foto: AFP)

 

 

A šta je s Bosnom i Hercegovinom, odnosno Federacijom BiH s kojom se i Dodik (i njegov premijer) i Vučić (i njegova premijerka) vole porediti pri tome naglašavajući koliko su oni uspješniji?

 

 

Elektroprivreda BiH, javno preduzeće Vlade Federacije, jedini je izvoznik električne energije iz regiona. Kao što smo već naveli električnu energiju od EP BiH kupuje i Srbija. Do prvog januara 2022. godine EPBiH je struju proizvodila po cijeni od 46 eura po MWh, ali je onda Vlada povećavajući cijenu uglja (tačnije plaće rudarima) za EPBiH, povećala tu cijenu za 20 odsto, odnosno na 54 eura. Kako svoje cijene nije mijenjala potrošačima, matematičkim jezikom, odnosno sabiranjem razlike između kupovne i prodajne cijene, EPBiH za godinu dana gubi oko 140 miliona maraka. I pored navedenog, a po tvrdnjama upućenih, Elektroprivreda BiH ne da je u minusu, ili problemima s kojima se susreće Elektroprivreda Srbije, nego na svojim računima ima nekoliko desetina miliona maraka dobiti.

 

 

Kako je Vlada Federacije uspjela povećati plaće rudarima, što je bilo direktno na štetu Elektroprivrede BiH i što se trebalo odraziti na sve građana povećanjem cijena struje, a pri tome Elektroprivreda BiH ostvaruje rezultate na kojima im mogu pozavidjeti sve kompanije iz regiona?

 

 

Odgovor je jednostavan: uspješnom strategijom i dobrom politikom premijera Fadila Novalića i generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije kojima su na prvom mjestu interesi građana i briga za najugroženije socijalne kategorije društva. Uspješno poslovanje EPBiH i ostvarena zarada vraćaju se građanima tako što EPBiH izvozi višak proizvedene električne energije i prodaje po tržišnim cijenama od oko 500 eura, a od ostvarene dobiti pokriva se razlika u cijeni odnosno računi za građane koji bi bez toga bili puno veći. Cijene će se morati mijenjati ukoliko dođe do povećanja potrošnje tokom zimskih mjeseci zbog čega je već nekoliko puta apelirano na građane da se ne odlučuju grijati isključivo na struju. Odgovornom potrošnjom svi će biti na dobitku.

 

 

Termoelektrana Kakanj

 

 

No, dok se Vučić hvali svojim uspjesima i obmanjuje građane Srbije o tome kako imaju najniže cijene struje u regionu, iako će morati vraćati ogroman kredit kojim sad kupuju tu “jeftinu“ struju, a Elektroprivreda Srbije propada, i dok Vučić sam sebe predstavlja kao nekoga kome su na prvom mjestu interesi građana, Novalić i Andelija su u vrijeme velike energetske krize uspjeli zaštiti građane Federacije od povećanja cijena, povećati plaće rudarima, i uz to je EPBiH čak uspjela ostvariti i dobit zahvaljujući kojoj planira nekoliko ozbiljnih projekata u narednim godinama kojima će se energetska situacija u Federaciji dodatno ojačati.

 

 

Za razliku od Vučića i njegovih lažnih hvalospjeva, o onome što su uradili Andelija i Novalić govore njihovi rezultati. Međutim, kako o uspjesima i dobrim rezultatima aktualne vlasti nije “popularno“ govoriti, pogotovo ako je, ne daj Bože, dio SDA koja je, pa valjda i ptice na grani već znaju, “kriva za sve“, građani su uskraćeni za ovakve informacije dok najčešće slušaju kako su njihove vlasti nesposobne i rade protiv njih.

 

 

Situacija je dovoljno teška za sve i bez dodatnih negativnih kampanja baziranih na netačnim informacijama. Ekonomska kriza je pogodila cijelu Evropu, energetska kriza je dovela do radikalnih mjera pri čemu, npr. Vlada Nizozemske svojim građanima preporučuje da oblače toplije džempere, dok se u Parizu smanjuje javna rasvjeta. Populizam je zahvatio sve segmente društva zbog čega jača i desnica u Evropi. Sve ovo su dodatni razlozi da građani više vjeruju onome što sami vide, nego porukama pojedinih političara.

 

 

Probleme s električnom energijom imaju skoro sve evrpske države.

 

 

Treba li onda nekoga čuditi zašto Srbija želi graditi hidrocentrale u Bosni i Hercegovini.

 

 

Između Elektroprivreda Srbije i Republike Srpske  sklopljen je poslovni angažman o međusobnoj razmjeni električne energije koji je i dalje na snazi. Po okončanju istog upoznaćemo vas sa svim detaljima, cijeni, trajanju”, navodi se u šturom odgovoru.

 

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je tada da Srbija i sa novim povećanjem cene i dalje ima “najjeftiniju struju u čitavoj Evropi i u ovom regionu”.

 

 

U augustu je istraga.ba objavila podatke o cijenama električne energije na evropskom tržištu navodeći da je cijena MW/h na mađarskoj berzi Hupx na momente iznosila oko 800 eura.

 

 

U Njemačkoj je dosegla 700 eura. Poređenja radi, domaćinstva u BiH plaćaju manje od 40 eura po MW/h, dok je za privredu oko 75 eura po MW/h.

 

(SB)

(379)

USPJEŠNA ENERGETSKA POLITIKA VEĆEG BH. ENTITETA: Novalić i Andelija maestralno nadigrali Vučića koji kupuje struju od Federacije BiH

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-