Ukrajinci objavili upute od kojih će vas proći jeza: Evo šta napraviti u slučaju nuklearnog napada

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada, s obzirom na učestale prijetnje koje dolaze iz Rusije.

 

 

“Ne znamo sa sigurnošću hoće li do toga doći. Ali moramo znati zaštititi sebe i svoje bližnje u slučaju ‘prljave bombe’, nuklearnog napada ili havarije u nuklearnoj elektrani”, piše Dovidka.info.

 

Centar je zajedno s Državnim znanstveno-tehničkim centrom za nuklearnu i radijacijsku sigurnost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i znanosti i policije, prenosi Net.hr.

 

 

Glavno pravilo je nepromijenjeno

 

Radiološka naprava za raspršivanje ili, kako je još nazivaju, “prljava bomba”, zapravo je eksploziv s radioaktivnim materijalom.

 

Tokom detonacije radioaktivne tvari se šire eksplozivnim valom.

 

U slučaju nuklearnog napada, upotrebe “prljave bombe” ili eksplozije u nuklearnoj elektrani, glavno pravilo ostaje nepromijenjeno: kada čujete sirenu, otiđite u sklonište. Uključite radio, televiziju ili koristite internet kako biste primili obavijest o odgovarajućoj prijetnji i daljnjim radnjama.

 

Postoji velika vjerovatnost da internet i komunikacijski alati uopće neće raditi na pogođenom području, a neće biti ni opskrbe električnom energijom, stoga upozoravaju da unaprijed osigurate radio na baterije.

 

To može biti jedino sredstvo komunikacije u hitnim slučajevima.

 

Kada primijetite bljesak na nebu (ili njegov odraz od površina), ni u kojem slučaju ne gledajte u tom smjeru. To može uzrokovati opekline rožnice, bljesak sljepoće i opekotine oka.

 

Lezite na tlo. Pokušajte pronaći udubljenje ili izbočinu u roku od nekoliko sekundi kako biste se sakrili od udarnog vala i krhotina.

 

Pokušajte pokriti sve izložene dijelove tijela: lezite s nogama u smjeru eksplozije, licem prema dolje, ruke stavite ispod sebe kako biste ih zaštitili od opekotina i ozljeda.

 

Ako je moguće, pokrijte uši slušalicama – to je zaštita od barotraume.

 

Pokrijte usta i nos maskom, krpom ili maramicom i dišite kroz njih. Međutim, ova improvizirana sredstva ne mogu u potpunosti zaštititi od izloženosti. Stoga je važno što prije doći do skloništa.

 

Trčite u zaklon čim budete imali priliku ponovno stati na noge i nakon što udarni val prođe. Potrebno je trčati u zaklon vodeći računa o smjeru vjetra. Ako puše iz epicentra eksplozije, pomaknite se okomito (lijevo ili desno) na smjer vjetra.

 

 

Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla na ulici

 

Prije ulaska u sklonište skinite gornji sloj odjeće. To može ukloniti do 90% radioaktivne kontaminacije i smanjiti vrijeme koje ste bili izloženi zračenju.

 

Kako biste spriječili raspršivanje radioaktivne prašine, budite vrlo oprezni prilikom skidanja odjeće, pokušajte izbjeći kontakt kože s kontaminiranom odjećom. Stavite odjeću u plastičnu vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu.

 

Najbolja opcija bila bi potpuno presvlačenje i dekontaminacija što je prije moguće.

 

Pazite da u prostoriju koju koristite kao sklonište ne ulazi zrak izvana. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klima uređaj i grijalicu. Ako je moguće, preselite se u sobu bez prozora.

 

Udaljite se od drugih ljudi u prostoriji, ne dirajte ih. Možete kontaminati jedni druge.

 

Nemojte jesti ni dodirivati ​​ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano.

 

Provesti dekontaminaciju – mjere čišćenja tijela, prostorija, površina i predmeta s kojima dolazite u dodir od onečišćenja zračenjem.

 

Voda iz slavine može se koristiti za ispiranje radioaktivnog onečišćenja s kože i površina, ako ne postoje službene obavijesti o zabrani njene upotrebe.

 

Preporučava se hladno tuširanje uz korištenje sapuna. Izbjegavajte jako trenje kože, to može dovesti do oštećenja kože i ulaska radionuklida u tijelo.

 

Ako tuširanje nije moguće, operite svu izloženu kožu, posebno ruke i lice. Koristite sapun i puno vode. Nemojte trljati kožu na mjestima gdje postoje ogrebotine ili rane kako biste spriječili ulazak radionuklida u tijelo.

 

Ako uopće nemate pristup vodi, upotrijebite vlažnu krpu za pranje, čistu vlažnu krpu ili vlažni papirnati ručnik. Temeljito obrišite svu izloženu kožu.

 

Obrišite površine i predmete vlažnom krpom ili maramicom. Ovo je obavezno, bez obzira koju prostoriju koristite kao sklonište.

 

Ako je moguće, nosite čistu, usku odjeću koja je što zatvorenija, koja ne može biti izložena radioaktivnoj kontaminaciji.

 

Pronađite izvor informacija (radio, TV, Internet). Kako ne biste propustili upute, nemojte isključivati ​​radio ili druga sredstva komunikacije.

 

Ostanite u skloništu 24 sata osim ako vlasti drugačije ne upozore na evakuaciju ili preseljenje.

 

 

Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u zatvorenom prostoru

 

Pazite da zrak ne uđe u prostoriju. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klima uređaj i grijalicu. Ako je moguće, preselite se u sobu bez prozora.

 

Ostanite u skloništu 24 sata osim ako vas vlasti drugačije ne upute na preseljenje ili evakuaciju. Kako biste izbjegli propuštanje uputa, nemojte isključivati ​​radio ili druga sredstva komunikacije.

 

Nemojte jesti ni dodirivati ​​ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano.

 

Ako su članovi vaše obitelji bili u drugom skloništu u vrijeme eksplozije, trebali bi ostati tamo dok ne dobiju dozvolu za izlazak.

 

Držite svoje ljubimce u kući.

 

Ne koristite vodu iz slavine dok ne dobijete odgovarajuću obavijest o njenoj sigurnosti.

 

 

Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla na cesti

 

Kada primijetite bljesak na nebu (ili njegov odraz od površina), ni u kojem slučaju ne gledajte u tom smjeru. To može uzrokovati opekotine rožnice, bljesak sljepoće i opekotine oka.

 

Zaustavite auto na sigurnoj strani ceste.

 

Zatvorite sve prozore, vrata i sve otvore, blokirajte dotok zraka izvana.

 

Zauzmite zaštitni položaj (pokrijte glavu rukama i spustite laktove na koljena).

 

Ako je moguće, stavite na uši slušalice – to je zaštita od barotraume.

 

Pokrijte usta i nos maskom, tkaninom ili rupčićem i dišite kroz njih dok se ne sklonite: to bi vas trebalo zaštititi od ulaska radionuklida u tijelo.

 

Nakon eksplozije potrebno je odmah pronaći zaklon.

 

Glavni kriterij je minuta dostupnosti. Ako u blizini nema posebno opremljenog skladišta, najbolji je podrum ili središte velike betonske zgrade s minimalnim brojem prozora i vrata.

(664)

Ukrajinci objavili upute od kojih će vas proći jeza: Evo šta napraviti u slučaju nuklearnog napada

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-