Ugledni kosovski publicist o Vučiću: Toliko o porukama mira

Situacija na Kosovu se ponovo ozbiljno komplicira. Šest policajaca zadobilo je danas tjelesne povrede, šest stanovnika Sjeverne Mitrovice zatražilo je ljekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice.

 

 

Kako prenosi Radio Slobodna Europa, ovo je epilog akcije protiv krijumčarenja kosovske policije i carine, koja je naišla na protivljenje u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.

 

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić bijesno je reagirala, dok se predsjednik te zemlje Aleksanar Vučić uputio u Sandžak, gdje će razgovarati sa kosovskim Srbima.

 

 

Regija s nestrpljenjem iščekuje rasplet situacije na Kosovu, gdje je “sve počelo”.

 

 

Sve se dešava u istoj sedmici kada je obilježena 60. godišnjica Pokret nesvrstanih sa kojih su upućene tobožnje poruke mira. Jedan detalj primijećen je i u regiji, a mnogo govori o licemjernosti politike aktuelnog srbijanskog vodstva.

 

 

Naime, na istom mjestu gdje je obilježena godišnjica Pokreta nesvestranih u Beogradu, Vučić je jučer otvorio sajam naoružanja.

 

 

Istovremeno, Vučić je poručio da je politika Srbije “očuvanje mira i stabilnosti, ali da će nastaviti da ulaže u vojnu industriju”.

 

 

Veton Surroi, publicista, političar, bivši novinar i osnivač novinske grupacije KOHA, na svom Twitter profilu je komentirao Vučićeve poteze i poruke.

 

 

“Toliko o porukama mira. Srbijanski predsjednik otvara sajam oružja dan poslije i na istom mjestu gdje je održana konferencija Nesvrstanih”, poručio je Surroi.

 

 

 

 

Podsjetimo, Srbija je u ovom trenutku najnaoružanija država regije. U protekle četiri godine potrošila je pet milijardi američkih dolara (USD) za vojne rashode, naoružavanje i modernizaciju vojske i policije i vojne vježbe.

 

Novi.ba

Ugledni kosovski publicist o Vučiću: Toliko o porukama mira

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-