UDRUŽENJE ŽRTAVA RATA IZ AHMIĆA PORUČILO ČOVIĆU: UNOSITE NEMIR MEĐU NAROD, OČIGLEDNO NISTE ODUSTALI OD ‘HUMANOG PRESELJENJA’

Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ ”16. april” Ahmići reagiralo je saopćenjem povodom najava lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da spremaju teritorijalnu reorganizaciju BiH.

 

 

Podsjećamo da je Čović u Vitezu jučer izjavio kako HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine.

 

 

Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložit ćemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili – rekao je Čović.

 

 

Udruženje je reakciju na Facebooku naslovio: “Osjetili smo na svojoj koži svi i Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi općine Vitez šta znači teritorijalna reorganizacija po vašoj zamisli”.

 

 

Dragane Čoviću, imamo traumu od Hercegovaca, jer su nedužan narod sa ostalim pripadnicima HVO-A ubijali, palili,protjerivali, otimali imovinu i slali u logore u Vitezu, u Ahmićima, u Večeriskoj u Gačicama, u Krusčici, Grbavici, Rijeci, i ostalim mjestima po Vitezu.

 

 

Slične izjave i poruke smo slušali 90-ih, te nam ubrzo nakon njih poteče Lašva krvava.

 

 

Ne samo Lašva i Bila, Kruščica, Jaruga, svi potoci i potočici, općina Vitez cijela.

 

 

Patite od hronične gljivične infekcije? Riješite se gljivica za 10 dana sa ovim…

 

 

Sramotno je da pričate o teritorijalnoj reorganizaciji baš u Vitezu gdje je počinjen udruženi zločinaćki poduhvat (UZP) nad Bošnjacima općine Vitez , što je i presudio sud u Hagu.

 

 

Očigledno da niste odustali od “humanog preseljenja” kojeg je HDZ zagovarao i prije napada na Bošnjake 16. aprila 1993 godine. Ovim izjavama unosite nemir među običan narod, među Hrvate i Bošnjake, koji sasvim korektno žive i poslije svega što se desilo 93. godine – navode iz Udruženja.

 

 

Pozivaju Čovića da to ne radi ni svom ni tuđem narodu.

 

 

Na poruke o razmatranju teritorijalne reorganizacije, vjerujemo da se gnušaju i Hrvati Lašvanske doline, jer svjesni su da si prodao Hrvate Posavine i obespravio ih u entitetu RS, a svijesni su i mogućih posljedica. U Vitezu kao što i sam vidiš Čoviću, kao i cijelom Srednjobosanskom kantonu Hrvati su uspješni u privredi, uspješni u mnogo čemu, a Bošnjaci ih okružuju, žive zajedno, sarađuju, druže se itd i sve to sasvim korektno uz međusobno uvažavanje. U ovoj općini iz koje najavljuješ teritorijalnu reorganizaciju, na svim rukovodećim pozicijama su Hrvati. Bošnjaci su Dragane u Vitezu majorizirani 100%, ali vam i kao takvi kažemo neće moći to tako kako si zamislio,ti i tvoji “pajtaši”.
Još jednom te pozivamo da ne šalješ poruke koje uznemiruju narod, koje aludiraju na belaj, jer ljudi i ovako odlaze, nemojte ih tjerati vašim izjavama.

 

 

“Ne zavađaj nas ovdje, ovo ti više nije pogodno tlo, mi svi to ne želimo, ostavi nas na miru.”

 

 

Idi na svoju vilu i tamo pričaj o podjeli teritorije, koja je tvoje vlasništvo 1/1, dijeli svojoj obitelji, a nas u Vitezu ostavi da kuburimo sa svojim problemima i gradimo suživot kakav takav – naveli su iz ovog udruženja.

 

 

Pozvali su i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da odreaguje na ovakvu vrstu retorike, kojom se unosi nemir i strah, podižu tenzije, uzrokuju potencijalne probleme među Bošnjake i Hrvate Viteza.

 

 

Neka odreaguje u najmanju ruku kao što je reagovao na izjave bošnjačkih predstavnika na tezu o “prebrojavanju” – naveli su iz Udruženja.

 

 

 

(Hayat)

(651)

UDRUŽENJE ŽRTAVA RATA IZ AHMIĆA PORUČILO ČOVIĆU: UNOSITE NEMIR MEĐU NAROD, OČIGLEDNO NISTE ODUSTALI OD ‘HUMANOG PRESELJENJA’

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-