U strahu od ženske pameti progone haljine: Šta se krije iza Poturkovih s**sističkih uvreda ministrici Nikolić?

Naša zemlja se ne može pohvaliti sa mnogo žena u politici, a i one koje se na to odvaže, umjesto pohvala za zalaganje, dobijaju prijetnje i seksističke uvrede

 

 

Piše: Dženisa Zukančić

 

”Gospođa Nikolić došla je jako neprimjereno obučena. Došla je ko’ da je pošla na plažu. Još joj samo fali krtola i paradajz da ga stavi pored sebe. Ali, eto, nadam se da je ovaj rijaliti šou i ova zadruga spremna dalje raditi.”

 

 

(NE)KULTURA DIJALOGA

 

Ovako je glasila uvreda koju je zastupnik Dževad Poturak (SBB) uputio Aleksandri Nikolić, ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade u Vladi Kantona Sarajevo, na sjednici Skupštine KS-a, što je istog trenutka izazvalo žestoku reakciju zastupnice Naše stranke Vildane Bešlije, koja je zahtijevala “da se uvede red, da se ne dozvole seksistički istupi zastupnika Poturka, koji je ministrici dao vrlo pogrdno mišljenje i tumačenje njenog načina oblačenja”. Dodala je da se osjeća uvrijeđeno i uznemireno kao žena, isto kao i ministrica Nikolić, međutim, zastupnik Poturak je i dalje nastojao demonstrirati svoj raskošni bezobrazluk kazavši “da nije rekao ništa pogrdno, već samo da gospođa dolazi u prozirnoj haljini”.

 

 

– Nemam riječ za takav odnos i prekršaj standarda ponašanja, jer on u tom momentu ne predstavlja samo sebe nego birače, partiju iz koje dolazi, a tako govori i krši sve norme. Strašno je da vas neko vrijeđa po osnovu izgleda i time nastoji omalovažiti vaš rad i doprinos. Zbog toga su žene pogođene time što je on rekao, jer to znači da možete biti visokovrijedni član društva, ali da svako ima pravo zamjeriti vam kako izgledate – rekla je Nikolić za Oslobođenje i podvukla da nikada nije čula da se to ikada desilo njenim muškim kolegama.

 

 

– Da je tu bio premijer, nikada se on ne bi tim riječima obratio. Mogla sam da izgledam kako hoću, nikada ne bi upotrijebio te riječi. Već sam rekla, ja se ne mogu kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Poturak može, a nije do haljine, to sve govori. Navikla sam da se moj rad ocjenjuje, a ne moja haljina, kaže nam Nikolić i dodaje kako nije bila dovoljno svjesna koliki je ovo problem.

 

 

– Ali, šta sad, “moram obući pantalone da to sredim”, to su fraze u našem jeziku koje promovišu takav pristup ženi. Mogućnost da budete izloženi ovakvom seksističkom govoru zaustavlja ženu. Svi ti istupi usmjereni prema mojim kolegicama i meni trebaju ustvari uništiti naš autoritet, da ponize ženu, da je “stave na njeno mjesto”, to je način, jer ti ljudi, očigledno, nemaju zamjerke na rad i profesionalnost, ma ni na šta osim haljine, ističe Nikolić.

 

 

A da je Poturak samo jedan od mnogih, najblaže rečeno, nekulturnih u politici, potvrđuje i to što je priča dobila nastavak, gdje drugo, nego na društvenim mrežama. Zastupnici Bešlija stigle su neprimjerene poruke u kojima je nepoznata osoba itekako vrijeđa: “Zahiragić rekao da ne nosiš grudnjak”, “Zahiragić rekao da si se cijelo vrijeme nabacivala Deviću”.

 

 

Na to Bešlija odgovara riječima da se “borba za kulturu dijaloga i ravnopravnost nastavlja! Zastupnici izgleda djeluju i izvan skupštinskih klupa”.

 

 

Sjećamo se da je prošle godine federalna parlamentarka Lana Prlić (SDP) na Facebooku objavila fotografiju uz informaciju da je vakcinisana drugom dozom vakcine protiv koronavirusa. U manje od 24 sata ovu njenu objavu komentarisalo je skoro 30.000 korisnika pomenute društvene mreže, a veliki je broj komentara bio neprihvatljivog sadržaja. Riječ je o teškim uvredama, psovkama, prijetnjama i govoru mržnje.

 

 

– Ovo nije prvi put, a s obzirom na to da ne postoje nikakve sankcije, pa čak ni javno mnijenje koje bi takve osobe stavilo na stub srama, možemo da zaključimo da neće biti ni posljednji. Za svaku ženu u politici se, nažalost, podrazumijeva da u jednom momentu svoje političke karijere bude predmet linča zbog izgleda, a što se muškarcima ne dešava i uvijek se to stavlja u prvi plan, dok sve ono što radimo ide u drugi, kaže Prlić za Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

(220)

U strahu od ženske pameti progone haljine: Šta se krije iza Poturkovih s**sističkih uvreda ministrici Nikolić?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-