U RS odredili pet tipova vehabija u BiH: To su daije, šejhovi, novaci…

U ovom dokumentu, koji razmatraju poslanici na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, u pet grupa su podijeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se o pripadnicima tzv. ‘vehabijskog pokreta’.

 

 

Najveću potencijalnu opasnost za sigurnost predstavljaju islamske radikalne grupe koje djeluju na širem regionu Balkana i koje pokazuju veliko interesovanje za dešavanja u BiH, a time i u Republici Srpskoj (RS), navodi se u Informaciji Vlade o aktuelnom stanju sigurnosti u tom bh.entitetu. U ovom dokumentu, koji razmaraju poslanici na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, u pet grupa su podjeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se pripadnicima „vehabijskog pokreta“.

 

-Od svih grupa najveću opasnost predstavljaju pripadnici takozvanog vehabijskog pokreta, koje je neophodno diferencirati po važnosti i ulozi, navodi Vlada u ovoj informaciji čije detalje je parlamentarcima predstavio ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

 

Jedan dio ove populacije, kako se dodaje, predstavlja „klasične vjernike koji služe kao osnov za dalju indoktrinaciju društva“.

 

-Drugi dio, koji je trenutno najviše opasan, su “novi” pripadnici koji tek treba da se dokažu.

 

U ovu grupu najčešće se uključuju osobe s kriminalnim dosijeima, višestruki povratnici, osobe sklone konzumiranju droga, osobe s psihičkim teškoćama, odnosno najčešće su to osobe iz najnižih slojeva društva. Ovakve osobe su spremne na “izolovane” terorističke napade i vrlo teško je uspostaviti operativni nadzor nad njima.  Ovo se pokazalo na primjerima terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu kao određeno pravilo u načinu izvršenja ovih akata, tvrdi se u informaciji Vlade RS-a o stanju sigurnosti u RS.

 

Treći dio, kako se dodaje, populacije se odnosi na osobe koje su povratnici sa stranih ratišta.

 

-Ovaj dio ljudi veoma je opasan jer pored vjersko-ideološke indoktrinacije sasvim sigurno posjeduje i veliko ratno iskustvo, stoji u informaciji.

 

Četvrti dio u hijerarhiji pokreta predstavljaju tzv. “daije” ili propovjednici koji su obučeni za širenje vjerske i ideološke indoktrinacije. Peta grupa su “šejhovi” odnosno ideolozi.

 

Najčešće se uopšte ne nalaze na području naše zemlje i određenim procesima rukovode iz inozemstva. Ovdje je vrlo važno napomenuti da oni uživaju podršku nekih zemalja koje se mogu dovesti u vezu sa sponzoriranjem terorizma u svijetu (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Iran, Turska, itd.), tvrdi se u informaciji Vlade RS-a.

 

Generalno, dodao je Lukač, mogućnosti za dešavanje terorističkih napada u RS su isti kao i bilo gdje drugo u svijetu.

 

-Trenutno, određenim frakcijama nije u interesu da na području Balkana izazivaju sukobe jer im je ovo područje interesantno kao odskočna daska za zemlje zapadne Evrope.

 

Međutim, pojedine frakcije ne dijele ovo mišljenje, a da bi pokazali svoj uticaj djeluju na principu “ograničenih incidenata” kao što su Zvornik i Rajlovac.

 

Lukač je još naveo da još uvijek postoji određeni stepen nepovjerenja prilikom razmjene informacija između sigurnosnih agencija u BiH.

 

Podsjetio je i da je posljednjom sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u RS formirana je Uprava za borbu protiv terororizma i ekstremizma, u kojoj djeluju dvije jedinice i četiri odjeljenja.

 

Također, Specijalna jedinica policije RS-a u svom sastavu ima antiteroristički tim i svi djeluju planski i sinhronizirano.

 

(FENA/em)

(35)

U RS odredili pet tipova vehabija u BiH: To su daije, šejhovi, novaci…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-