U Bosni i Hercegovini izvedena prva operacija promjene nacionalnosti

Nakon prve uspješne transplantacije lica izvedene prije šest mjeseci u mostarskom kliničkom bolničkom centru, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti da je prva zemlja u svijetu na kojoj je uspješno izvedena operacija promjene nacionalnosti.

 

Operacija je izvedena u utorak na neurokirurškom odjeljenju Kliničkog bolničkog centra u Mostaru, a pacijent je 38-godišnji Milorad Krulj iz Mostara, koji je promijenio nacionalnost iz srpske u hrvatsku.

 

“Još od malih nogu Milorad je pokazivao da je drugačiji od ostale djece”, kaže njegova majka Milena, te nastavlja: “Dok su drugi dječaci navijali za Zrinjski ili Velež, on je skupljao sličice fudbalera Hajduka iz Splita, i ispisivao Torcida grafite po zidovima. Jeo je isključivo “Kraš” čokoladice, a tokom devedesetih godina često su ga tukli u školi jer je javno zagovarao ideju Velike Hrvatske” – priča nam Miloradova majka, koja napominje da voli i prihvaća svoje dijete bez obzira na to kakve nacionalne preferencije on ispoljava.

 

Za komentar smo i upitali voditelja neurokirurškog odjeljenja u Mostaru.

 

“Ideja o operaciji promjene nacionalnosti kruži i postoji u medicini već posljednjih dvadeset godina, ali do sada je nitko nije izveo u praksi“, rekao je voditelj Neurokirurškog odjeljenja KBC Mostar prof.dr. Mladen Lakičević.

 

Dr. Lakičević dodaje i kako nije iznenađenje što je prva operacija tog tipa izvedena u Mostaru, jer je na Balkanu problem nacionalnosti tradicionalno bio jedan od ključnih pravaca kojima se bavila medicina.

 

Operirani Milorad Krulj osjeća se dobro i kaže da “jedva čeka da izađe iz bolnice i prošeta ulicama Zagreba kao normalno i sretno ljudsko biće”.

 

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna i nenamjerna!

U Bosni i Hercegovini izvedena prva operacija promjene nacionalnosti

| Bosna i Hercegovina, Satirka, Slider, Vijesti |
About The Author
-