‘TKO NE PRATI PROGNOZU, IZNENADIT ĆE SE’: Vakula ima nova upozorenja – Pripremite se za sljedeće dane, bit će gadno

Vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno…

 

Jučer je u našoj zemlji i okolici bilo kojekakvih nesvakidašnjih događanja, kazao je meteorolog HRT-a Zoran Vakula u novoj vremenskoj prognozi. Osim seizmoloških iznenađenja u vidu razornih potresa u Albaniji, koji su se osjetili i u BiH, ali i Dalmaciji, meteorološki jučer ipak nije bilo dramatičnih meteoroloških promjena. “Neće odviše biti ni sljedećih dana, iako bi mnogi mogli biti razočarani, pa i bolni, pospani, razdražljivi, a ne prate li prognoze – i iznenađeni”, najavio je Vakula.

 

“Već od srijede slijedi nam najprije južina i još jedan nalet diljem Hrvatske iznadprosječne topline i kiše, gdjegod i obilnije, zatim u subotu pad temperature, bura i snijeg vjerojatno ponegdje u gorju, pa ponovno kratkotrajna južina, a od ponedjeljka još znatnije zahladnjenje, bur(etin)a te snijeg moguć čak i u nekim nizinama… Buduća stanja atmosfere sljedećih dana sve su samo ne “Simply the best”!”, izjavio je Vakula.

 

 

Detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane

 

Krunoslav Mikec: “Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu često početi maglom i niskim oblacima, nakon kojih će biti i sunčanih razdoblja, a poslijepodne te osobito navečer mjestimice i kiše. Zapuhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar pri čemu će dnevna temperatura biti malo viša nego u utorak – od 11 do 13 °C.

 

Podjednaka najviša temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u prvom dijelu dana biti niskih oblaka, mjestimice i magle. Potom je velika vjerojatnost za kraća sunčana razdoblja, a uglavnom poslijepodne te navečer i u noći treba računati na kišu. Puhat će jugozapadnjak, na udare ponegdje moguće jak.

 

Umjeren i jak jugozapadni vjetar puhat će i u dijelu gorske Hrvatske. Na sjevernom pak Jadranu jugo, mjestimice prema kraju dana i jako, uz umjereno valovito i valovito more. Prevladavat će oblačno, s povremenom kišom, glavninom u drugome dijelu dana, kada na moru može biti i pljuskova s grmljavinom. Najviša temperatura bit će od 8 do 12 °C u gorju te između 14 i 17 °C na obali i otocima.

 

 

Jačat će jugo u Dalmaciji

 

U Dalmaciji podjednaka temperatura zraka, pa čak i malo viša. Zapuhat će jugo, koje će jačati tijekom dana ponegdje na jako pa će more prema kraju dana biti umjereno valovito i valovito. Bit će promjenjivo, u unutrašnjosti ponegdje i pretežno oblačno, ujutro s mogućom maglom. Na kišu treba računati uglavnom potkraj dana, a većinom u unutrašnjosti je moguća i prije.

 

 

Promjenjivo će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje s kišom, posebice kasno poslijepodne i navečer. Pritom su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom. Jugo će tijekom dana jačati, a temperatura zraka porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C.”

 

 

Do petka južina, povremena kiša i znatno toplije od prosjeka, pa manje toplo i bura, pa…

 

“Kiše će u kopnenom području biti i idućih dana, osobito u prvome dijelu četvrtka, potom u noći na petak i u petak prijepodne te opet u prvom dijelu subote. Jugozapadnjak će u subotu okrenuti na sjeveroistočnjak, pri čemu će, uz dotok hladnijeg zraka po visini, od vikenda biti hladnije. Pritom će porasti vjerojatnost i za snijeg u gorju, a u jutarnjim satima može biti mraza.

 

Niža će temperatura zraka u subotu biti i na Jadranu, gdje će zapuhati bura, ponegdje i jaka. Do subote, a i od nedjelje, bit će juga i jugozapadnjaka. Zadržat će se promjenjivo s povremenom kišom, osobito u četvrtak s pljuskovima s grmljavinom uz lokalno veću količinu kiše”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(5339)

‘TKO NE PRATI PROGNOZU, IZNENADIT ĆE SE’: Vakula ima nova upozorenja – Pripremite se za sljedeće dane, bit će gadno

| Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-