Tajvanski tajkun: Stvorit ću armiju od tri miliona ratnika ukoliko nas Kina napadne

Jedan tajvanski tajkun predstavio je u četvrtak planove da obuči više od tri miliona “civilnih ratnika” da pomognu u odbrani ovog ostrva na kojem vlada demokratski sistem u slučaju kineske invazije, donirajući milijardu tajvanskih dolara (33 miliona američkih dolara) sopstvenog novca, prenosi AFP.

 

 

Robert Tsao (75), jedan je od najuspješnijih tajvanskih biznismena i osnivač je kompanije koja proizvodi mikročipove United Microelectronics Corp (UMC).

 

 

On je sve glasniji u svojim istupima protiv Pekinga, a njegova donacija došla je u trenutku kada kineske snage pokazuju veliku demonstraciju sile u znak protesta zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeju prošlog mjeseca.

 

 

Tajvan živi pod stalnom prijetnjom kineske invazije, koja tvrdi da je otok pod samoupravom zapravo dio njene teritorije koji će jednog dana zauzeti i silom ako bude potrebno.

 

 

Sedmicu nakon posjete Pelosi, Kina je poslala ratne brodove, projektile i borbene avione u vode i nebo oko Tajvana, u sklopu najvećih i najagresivnijih vojnih vježbi još od sredine 1990-ih.

 

 

 

 

Tsao je upozorio da bi to značilo namjerni pokolj i užasan ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ako bi Kina upotrijebila silu protiv Tajvana.

 

 

 

 

Tajkun je rekao da će uložiti 600 miliona tajvanskih dolara za obuku tri miliona “ratnika crnih medvjeda” u naredne tri godine koji bi mogli biti na usluzi vojsci.

 

 

Još 400 miliona tajvanskih dolara biće upotrijebljeno za obuku 300.000 “strijelaca” sa vještinama gađanja.

 

 

Tsao, koji više nema nikakvu poziciju ili titulu u UMC-u, prikazao je rizik koji Kina predstavlja kao egzistencijalni.

 

 

“Prijetnja Komunističke partije Kine Tajvanu raste i borba protiv nje znači borba za slobodu protiv ropstva, borba za demokratiju protiv autoritarizma, civiliziranosti protiv barbarstva” – rekao je on.

 

 

UMC founder says sons are Taiwanese citizens, would fight if China invades  | Taiwan News | 2022-03-09 10:30:00

 

(Raport)

(372)

Tajvanski tajkun: Stvorit ću armiju od tri miliona ratnika ukoliko nas Kina napadne

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-