TAHIROVIĆ O POTEZU SRPSKIH MINISTARA: “Postojanje entiteta RS-a kočnica na svim poljima za…”

građane BiH”

 

 

 

“Postojanje entiteta je rak-rana naše države”, kazao je Tahirović

 

 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, jedan od ključnih ljudi u procesu pripreme i usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, osudio je aktuelni pokušaj srpskih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da blokiraju glasanje državljana Republike Slovenije, Republike Poljske i Republike Rumunije u našoj zemlji, i to na izborima za Europski parlament (EP), odnosno rumunskim lokalnim izborima.

 

 

Tahirović se, kao predstavnik žrtava, itekako slaže s ocjenama da je ova blokada skandaloznija tim prije jer treba funkcionirati kao svojevrsna osveta prema spomenute tri prijateljske zemlje, a zbog njihovog glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. maja ove godine.

 

 

“Ja to vidim kao dokaz da je postojanje entiteta RS-a kočnica na svim poljima za građane BiH, a posebno građane srpske nacionalnosti. I da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica konačno shvati da nema mira dok postoji entitet RS.

 

 

Vidite kako je u Republici Hrvatskoj relaksirajuće stanje, a da je ostala takozvana SAO Krajina, imali bi isti problem koji imamo mi, i koje imaju Albanci na Kosovu. Jednostavno je to tako, htjeli to neki priznati ili ne. Postojanje entiteta je rak-rana naše države”, kazao je Tahirović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

 

 

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja nije postiglo potrebni konsenzus za organiziranje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

 

 

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja zahtjevi za davanje saglasnost za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na jučerašnjoj 30. vanrednoj sjednici VM BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

 

(SB)

(132)

TAHIROVIĆ O POTEZU SRPSKIH MINISTARA: “Postojanje entiteta RS-a kočnica na svim poljima za…”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-