Svi koji su mogli i morali, a nisu djelovali na vrijeme, saučesnici su u zločinu osobama kao što su Sanjin Sefić i Izudin Tahirović

Koliko puta, nakon nekog nemilog događaja u Sarajevu, u službenom obraćanju javnosti čujemo ”Počinioc od ranije poznat policiji”.

 

U posljednje vrijeme u Sarajevu je sve veći broj krivičnih djela, od kojih neka završavaju i smrću, a u dosta tih slučajeva, počinioc ostaje na slobodi i dobija priliku da nastavi sa svojim ”biznisom”. Koliko je trenutno takvih osoba, šta sada rade, zašto nisu tamo gdje im je mjesto i zašto se vraćaju u činjenje kaznenih djela?!

”Kada govorimo o izvršiocima krivičnih djela, recimo za devet mjeseci, od ukupnog broja, koji iznosi 1780, njih čak 1073 su povratnici u činjenju krivičnih djela, to je 60,3 posto. Povratnici su veliki problem, oni su dva ili više puta izvršili krivično djelo, te su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova KS, a ne u nadležnosti Policije.”, kazao je Irfan Nefić , glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, te objasnio kako se tu obično radi o osobama koje su sa kriminalnim radnjama počeli u doba maloljetstva, te kasnije nastavili.

Kako nam je kazao gospodin Nefić, oni posjeduju evidencije izvršilaca krivičnih djela, te kako ističe, posebnu pažnju posvećuju preventivnom djelovanju.

‘’Mi imamo operativne i kaznene evidencije, a posebnu pažnju posveđujemo preventivnom radu, te za osobe za koje znamo da se bave krivičnim djelima posebno preventivno djelumo,  tako što ih legitimišemo i time im dajemo do znanja da je naše prisustvo skoro stalno. Na taj način činimo sve kako ne bi opet počinio neko krivično djelo, a ukoliko ga učini, mi to proslijeđujemo Tužilaštvu, a oni mu sude kasnije.”, objasnio je Nefić

 

Kako su nam kazali iz MUP-a KS, oni nemaju drugi način kako bi djelovali na povratnike u kriminal, a od svega što smo saznali sigurno je samo to da se zapravo i u ovome slučaju radi o određenom prebacivanju krivice, jer jednostavno nije normalno da u jednom gradu postoji čak preko 60% povratnika u kriminal.

Neko ko učini bilo kakvo krivično djelo, za koje ne odgovara i ne dobije zasluženu kaznu, samo ga se ”ohrabruje” da sa takvim ponašanjem može nastaviti, jer se već jednom, ili više puta, na svojoj koži uvjerio da za isto neće odgovarati.

Tako imamo primjer Sanjina Sefića, koji je prije dva mjeseca, zbog luđačke vožnje, usmrtio dvije djevojke. Do tada, Sefić je uspio skupiti čak 47 prekršaja, koji su predati Tužilaštvu. A sve što je Sefić dobio, bila je jedna uvjetna kazna. I nije sam Sefić kriv za dvostruko ubistvo, u njemu su učestvovali svi oni koji su mogli da ga zaustave, a nisu djelovali. Zašto onda, ako ikada bude isporučen u BiH, Sefiću se ne bi sudilo za dvostruko ubistvo sa predumišljajem, jer ovakav ishod njegovog ponašanja je bio predvidiv, samo su žrtve nasumične i slučajne.

Ali nije Sanjin Sefić jedini, nažalost. Jedan od njih je i Izudin Tahirović. Povratnik u kriminal, koji je na kraju postao i ubica. U periodu od 12 godina, Tahirović je skupio 14 krivičnih prijava za posjedovanje droge, krađu, nedozvoljeno posjedovanje oružja i ekploziva, a na kraju svega toga, ubio je navijača FK Željezničar Mirzu Raščića.

 

Da je Tahirović osuđen za svako svoje krivično djelo, u periodu kada je ubio Raščića, nalazio bi se u zatvoru. Što znači, da ni Izudin Tahirović nije sam kriv, i njegovi ”pomoćnici” su također svi oni koji su ga mogli zaustaviti, a nisu djelovali.

I nisu ni njih dvojica jedini, ponavljamo podatak koji smo rekli na početku – njih je u Sarajevu 1073. Ali o tome se govori od jednog nemilog događaja do drugog, od jedne mrtve osobe do druge. I nije njih 1073 (hiljadu sedamdeset i troje) jedino krivo za to, Policija, Tužilaštvo, sudovi, nadležni organi su njihovi ”pomoćnici”, jer da su oni djelovali na vrijeme, ne bismo se sada zgražali nad cifrom od 1073 povratnika u činjenju krivičnih djela – U SAMO DEVET MJESECI.

A dok oni prebacuju krivicu jedni na druge, ovaj broj se nenormalnom brzinom povećava. Ali nama ste vi svi isti i svi jednako krivi.

(104)

Svi koji su mogli i morali, a nisu djelovali na vrijeme, saučesnici su u zločinu osobama kao što su Sanjin Sefić i Izudin Tahirović

| Slider, Vijesti |
About The Author
-