SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Ukoliko planirate na rad u Njemačku, važne izmjene u poslovima stupaju na snagu od 1. januara…

To također utječe na mnoge zaposlenike.

 

 

Važne izmjene u mini poslovima stupit će na snagu već 1. januara 2022. godine.

 

 

To također utječe na mnoge zaposlenike.

 

 

Povećava se propisana minimalna plaća

 

 

Zakonski propisana minimalna plaća bit će povećana 1. januara 2022. Za sve zaposlene u Njemačkoj raste s 9,60 eura na 9,82 eura po satu.

 

 

Za 1. juli planirano je još jedno povećanje plaće po satu od 10,45 eura. Osobe koje rade mini poslove će tada možda morati prilagoditi broj sati kako ne bi prekoračili granicu zarade od 450 eura mjesečno, piše Fenix-magazin.

 

 

Minimalna bi plaća uskoro mogla porasti još značajnije: Nacrt koalicijskog sporazuma vlade predviđa povećanje na 12 eura po satu.

 

 

Podaci o zdravstvenom osiguranju

 

 

Od 1. januara 2022. poslodavci prilikom prijave na socijalno osiguranje moraju naznačiti zdravstveno osiguranje zaposlenih na neodređeno vrijeme. “Dokaz može biti, na primjer, potvrda zakonskog zdravstvenog osiguranja ili privatnog zdravstvenog osiguravajućeg društva zaposlenika, ali i kopija iskaznice osiguranja”, poručuju iz centra za zapošljavanje.

 

 

Povratne informacije o kratkoročnom zaposlenju

 

 

Poslodavci će od 1. januara 2022, nakon prijave kratkotrajnog mini posla, dobivati povratnu informaciju od centra za zapošljavanje je li zaposlenik već započeo kratkotrajni radni odnos u istoj kalendarskoj godini. Ta razdoblja prije zapošljavanja važna su za poslodavce, jer kratkoročni radni odnos može trajati najviše 3 mjeseca ili 70 radnih dana godišnje.

 

 

“Ta obavijest sadrži samo informaciju o tome postoje li prijašnja razdoblja zaposlenja, ali ne i u kojoj mjeri”, stoji na blogu iz centra za zapošljavanje. Potonje onda moraju pitati zaposlenici.

 

 

Prijava poreznog broja komercijalnih mini-poslova

 

 

Još jedna važna inovacija za mini poslove: od 2022. poslodavci moraju elektronskim putem prenositi ne samo porezni broj već i porezni identifikacijski broj (također poznat kao porezni ID ili IdNr) komercijalnih mini poslova u centar za mini poslove.

 

 

Taj 11-znamenkasti broj izdaje se samo jednom u životu i ostaje trajno važeći.

 

 

Taj broj se, između ostalog, nalazi na posljednjom poreznom rješenju.

 

(SB9)

(33)

SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Ukoliko planirate na rad u Njemačku, važne izmjene u poslovima stupaju na snagu od 1. januara…

| Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-