SVE JE POČELO POZIVOM RATNOG DRUGA IZ SRBIJE: Ispovijest bivšeg plaćenika, otkriveno kako je nastala zloglasna grupa Wagner i kakva je uloga Šojgua i Putina…

Prema njegovim riječima, nakon što se Prigožin “posvađao s ministrom odbrane… sve je bilo prerezano, postalo je jako loše”, uključujući i pogoršanje opskrbe.

 

 

Privatna vojna kompanija Wagner, koja okuplja zloglasne ruske plaćenike, započela je kao zajednički projekt ruske Glavne obavještajne uprave, odnosno vojne obavještajne službe (GRU) i ruskog Ministarstva odbrane, ali se Jevgenij Prigožin, poznat i kao ‘Putinov kuhar‘, prema nedavnom vlastitom priznanju šef Wagnera, kasnije posvađao s ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Tako barem za Gulagu.net – rusku internetsku stranicu za borbu protiv korupcije i mučenja – tvrdi bivši plaćenik Aleksandar Zlodejev, koji je bio dio grupe od njezinog osnutka 2014. godine, prenosi ruski nezavisni portal The Insider.

 

 

Zlodejeva je u Wagner pozvao njegov bivši ‘ratni drug‘ iz Srbije. On je došao potpisati ugovor na poligon za obuku “Molkino”, u blizini sela Molkino u ruskom Krasnodarskom kraju.

 

 

To je poligon ruskog Južnog vojnog okruga, gdje su smještene jedinice specijalnih snaga GRU-a. U to su vrijeme svi bili primani samo putem poznanstva, ističe Zlodejev – nije bilo nikakvog oglašavanja, već su se bivši vojnici međusobno nazivali i usmeno prenosili informacije o regrutaciji.

 

 

Prema Zlodejevu, skupina Wagner je bila podijeljena u dvije organizacije – vojnu i administrativnu – kada je on potpisao svoj ugovor. Grupa se u to vrijeme nije zvala Wagner, a svi su plaćenici potpisali ugovor s kompanijom registriranom u moskovskoj regiji. “Bili su plaćeni u gotovini.

 

 

Bio si plaćen 60.000 rubalja (1000 dolara) dok si bio u bazi”, objašnjava Zlodejev. “Ako ste bili raspoređeni, onda se to penjalo na 130.000 (2100 dolara) do 150.000 rubalja (2400 dolara)”, dodaje. Plaće su dolazile iz GRU-a. U početku je u formaciji bilo oko 200 ljudi, a kasnije je narasla na 1.500 boraca, kaže ovaj bivši pripadnik grupe.

 

 

Pripadnici grupe su dobili opremu, oružje i municiju od Ministarstva odbrane, uključujući i bazu br. 51532 10. brigade specijalnih snaga, kaže Zlodejev. Zapovjedništvo Wagnera, logor i centar za borbenu obuku nalazili su se na susjednim područjima toj vojnoj jedinici.

 

 

“U početku smo bili dobro opremljeni. Bilo je izraženo vojničko bratstvo. Zapovjednik je išao s nama na trčanje”, prisjeća se Zlodejev. Zapovjednik je bio Dmitrij Utkin.

 

 

Utkin je od 2013. godine služio kao zapovjednik 700. posebnog Spetsnaz (ruske postrojbe za specijalne namjene) odreda 2. posebne brigade GRU-a Ministarstva odbrane Rusije. Nakon što se umirovio iz rezerve, radio je za Moran Security Group i sudjelovao u misiji “Slavenskog korpusa” u Siriji 2013. Od 2014. zapovjednik je vlastite postrojbe koja je dobila nadimak “PMC Wagner” ili “Wagner”, prema Utkinovom kodnom imenu – Wagner.

 

 

Zapovjednik je bio viđen na prijemu u Kremlju u decembru 2016. godine, upriličenom u čast “Dana branitelja domovine”. Kasnije je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, potvrdio da je Utkin bio među pozvanima iz Novgorodske oblasti, budući da je “nositelj Ordena za hrabrost”. Međutim, Peskov nije komentirao Utkinovu povezanost s Wagnerom.

 

 

Andrej Trošev, jedan od osnivača grupe Wagner, također je došao na poligon Molkino i vodio je sigurnosnu službu, navodi Zlodejev. Sigurnosna služba je bila povezana sa Saveznom sigurnosnom službom (FSB), nasljednicom sovjetskog KGB-a, te se osjećala napetost između te službe i GRU-a, napominje. Prema Zlodejevu, Troševa su čak pokušali vrbovati da bude agent FSB-a u skupini Wagner. Međutim, FSB nikada nije službeno došao u inspekciju baze grupe Wagner.

 

 

 

 

Zlodejev kaže da se Jevgenij Prigožin kasnije povezao s Wagnerom, a s njegovim dolaskom došao je i ‘uredski utjecaj‘. “Treba formirati novu jedinicu, poslali su nam (prikaz) i bilo je jasno su ga napisali službenici. Nije bilo u skladu s vojnom naukom ili tehnikom”, prisjeća se on. U to vrijeme plaće su srezane i uvedene su ‘borbene‘ plaće, odnosno plaćanje s obzirom na sudjelovanje u borbama, kaže Zlodejev.

 

 

Puklo u Siriji

 

Zlodejev kaže da nikada nije osobno vidio Prigožina, ali je s njim razgovarao telefonom u Siriji tokom prve ofenzive na Palmiru. Zlodejev je u to vrijeme bio u sjedištu u samoj Palmiri. Prigožin je, kaže, govorio vrlo pristojno i prvenstveno su ga zanimale žrtve. “U to vrijeme imao je kodno ime ‘Sergej Sergejič‘ ili ‘Nikolaj Nikolaič‘, ali smo znali da je to on, glavni čovjek”, tvrdi bivši plaćenik.

 

 

Više od 200 plaćenika Wagnera ubijeno je tokom bitke za Palmiru. Tada su se u toj skupini borili ne samo Rusi, nego i stranci, kaže Zlodejev. Prisutnost Wagnera u Siriji nije objavljivana, ali sve kopnene operacije tamo izvodio je isključivo Wagner, dodaje.

 

 

Ponekad su bile uključene ruske Snage za specijalne operacije (SOF), ali one su bili više angažirane u gađanju ciljeva i zrakoplovstvu. Plaćenici Wagnera također su imali propusnice ruskog Ministarstva odbrane za bazu Khmeimim (koja se koristila za borbu protiv Islamske države i drugih terorista od 2015. godine, op.a.), prisjeća se Zlodejev.

 

 

Prema njegovim riječima, nakon što se Prigožin “posvađao s ministrom odbrane… sve je bilo prerezano, postalo je jako loše”, uključujući i pogoršanje opskrbe. Do svađe između Prigožina i Šojgua došlo je nakon zauzimanja Palmire, tvrdi Zlodejev, kada je Vladimir Putin pohvalio Prigožina, na Šojguovo razočarenje. Taj je sukob rezultirao gubicima Wagnera u blizini plinskih polja Hasham 2018. godine, kaže Zlodejev.

 

 

“Tada su borci Wagnera prešli rijeku i počeli preuzimati naftna polja. NATO je tada kontaktirao Ministarstvo odbrane i upitao: ‘Jesu li vaši?‘. A Ministarstvo odbrane je odgovorilo: ‘Ne, nisu naši‘. I onda su bili napadnuti”, navodi Zlodejev.

 

 

Zlodejev odbio je sudjelovati u ratu protiv Ukrajine i dobio je politički azil u Francuskoj, piše The Insider.

 

(SB)

(1060)

SVE JE POČELO POZIVOM RATNOG DRUGA IZ SRBIJE: Ispovijest bivšeg plaćenika, otkriveno kako je nastala zloglasna grupa Wagner i kakva je uloga Šojgua i Putina…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-