Sudbina Gaze odlučiće se u Egiptu? Sazvan mirovni samit! Za istim stolom Rusija, Kina i EU: Lista učesnika iz minuta u minut sve veća

Egipat je za danas sazvao summit o krizi u Gazi, u jeku rastućih strahova od šireg bliskoistočnog rata, ali odsutnost visokog dužnosnika SAD-a, glavnog saveznika Izraela, i nekih drugih čelnika smanjuje očekivanja o tome što se sastankom može postići. Reuters .

 

 

 

Žurno sazvan mirovni samit u Kairu, dok sukob još uvijek bjesni, okupit će nekoliko arapskih i europskih šefova država i vlada, zajedno s ministrima vanjskih poslova, uz nazočnost glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borelli, navodi britanska agencija.

 

 

Uživo: Potresne informacije iz Pojasa Gaze - više od 1500 mrtvih, ubijeno i 500 mališana - Radiosarajevo.ba

 

 

Do sada je svoje sudjelovanje potvrdilo 15 zemalja, popis još nije konačan

 

Na popisu onih koji se do sada očekuju na mirovnom summitu u Kairu su egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, jordanski kralj Abdullah, bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa, kuvajtski prijestolonasljednik Sheikh Meshal al- Ahmad al-Sabah.

 

 

Očekuju se i talijanski premijer Giorgio Meloni, španjolski premijer Pedro Sanchez, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, ciparski predsjednik Nicos Christodoulides, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, njemačka ministrica vanjskih poslova Analene Berbock, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa šef britanske diplomacije James Cleverley, norveški ministar vanjskih poslova Espen Bart Eide, a popis sudionika još nije konačan.

 

 

Napali Gazu sa 160 bombardera i 450 projektila u samo 40 minuta: Ciljali Hamasov podzemni grad - Večernji.hr

 

 

Sudjelovat će kineski i ruski predstavnici

 

Kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Yun prisustvovat će summitu u Kairu na kojem će se raspravljati o sukobu između Izraela i palestinske skupine Hamas u Gazi, objavilo je danas kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

 

 

Kako javlja agencija RIA Novosti, pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova i posebnog predstavnika ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok i Afriku, zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov sudjelovat će na mirovnoj konferenciji o palestinsko-izraelskom sukob u Kairu.

 

 

Egipat nije rekao mnogo o ciljevima sastanka, osim izjave egipatskog predsjedništva od 15. listopada da će se na summitu raspravljati o nedavnim događajima, uključujući krizu u Gazi i budućnost palestinskog pitanja, navodi Reuters.

 

 

Koje zemlje su kritikovale izraelske napade na Gazu? | Hamas Vijesti | Al Jazeera

 

(Informer)

(227)

Sudbina Gaze odlučiće se u Egiptu? Sazvan mirovni samit! Za istim stolom Rusija, Kina i EU: Lista učesnika iz minuta u minut sve veća

| Slider, Vijesti |
About The Author
-