Stručnjak: ‘Putin ne blefira. Bojim se da je spreman za upotrebu nuklearnog oružja… Trebali bismo razmišljati o tome zašto se Srbija toliko naoružava‘

PIŠE: PSD

 

Stručnjak za sigurnosna pitanja s Fakulteta političkih znanosti Marinko Ogorec analizirao je taktičku igru Ukrajine i Rusije za N1.

 

Ocjenjuje da Vladimir Putin nije ostvario ciljeve, nego da ih je morao modificirati.

 

– Ako je krenuo s radikalnom agresijom protiv Ukrajine, onda se sada definitivno sveo na prostore Donbasa i proširenje odmetnutih pokrajina. Kada osvoji Mariupolj, vjerojatno će uspjeti i odvojiti Ukrajinu od Azovskog mora. Još će mu preostati možda odvojiti Odesu od ostatka Ukrajine. Koliko se vidi, baš mu i ne ide, ma što oni govorili, rekao je profesor Ogorec za N1.

 

 

image

 

 

“UKRAJINCI DOBIVAJU”

 

Ogorec vidi potonuće Moskve kao veliki udarac na moral ruske vojske. Po pitanju mirovnih pregovora misli da obje strane u ovom trenutku nemaju ozbiljnih namjera za nastavak. Stručnjak smatra da je situacija na strani Ukrajine.

 

– Ukrajinci dobivaju, Rusi nisu još uvijek ostvarili svoje strateške ciljeve. Rusi će u ozbiljne pregovore ući kada ostvare svoje glavne strateške ciljeve. To je ovladavanje cjelokupnim Donbasom i cjelokupnom Azovskom obalom, ako ne i dalje.

 

Definitivno, Ukrajinci sada shvaćaju da i dalje mogu braniti svoj prostor, ostvaruju i određene uspjehe na bojnom polju. Ozbiljne pregovore teško se može očekivati u dogledno vrijeme. Situacija je od početka na strani Ukrajine. Onaj tko se brani je motiviraniji od onog tko napada, to je staro vojno pravilo. Vrijeme ne radi za Rusiju, naveo je.

 

 

<p>Ilustracija</p>

 

 

“PUTIN NE BLEFIRA”

 

Ogorec se osvrnuo i na potencijalni ulazak Finske i Švedske u NATO savez. On smatra da bi obje države vrlo brzo mogle postati članice saveza jer će to ići ubrzanim tempom.

 

– I Švedska i Finska su već odavno ostvarile potencijale za integraciju u NATO savez. Apsolutno su kompatibilne. Pitanje je tjedana, možda i dana te daljnjeg ponašanja Rusije. Rusija od početka prijeti nuklearnim naoružanjem.

 

Rusiju treba uzimati za ozbiljno. Putin ne blefira. Bojim se da je čak spreman na takvu opciju. Ali nisam siguran da bi u dogledno vrijeme došlo do nečeg takvog. Za sada smo u fazi prijetnje i odmjeravanja snage, navodi Ogorec.

 

 

Podignuta borbena gotovost Vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar - Borba

 

 

NAORUŽAVANJE SRBIJE

 

Osvrnuo se na Srbiju koja je u tajnosti nabavila sofisticirani kineski proturaketni sustav, što je pojačalo strahove zapadnih država da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti Srbiju prema još jednom ratu. To se posebno odnosi na Kosove, koje je 2008. proglasilo neovisnost.

 

– Oni su suverena samostalna država i imaju pravo zaštiti svoj prostor na način koji smatraju najboljim. Mi bismo trebali razmišljati o tome zašto se Srbija toliko naoružava, što to njima treba značiti. Postoji ta sigurnosna dilema koju se mora staviti u prvi plan – zbog čega, zašto? Što se tiče samih tih sustava, radi se o sustavima zračne protuobrane. Sada imaju kompletne sustave od velikih, srednjih do malih visina, kaže Ogorec za N1.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

(1111)

Stručnjak: ‘Putin ne blefira. Bojim se da je spreman za upotrebu nuklearnog oružja… Trebali bismo razmišljati o tome zašto se Srbija toliko naoružava‘

| Foto/Video, Intervju, Slider, Vijesti |
About The Author
-