STRAH OD GRAĐANSKE DRŽAVE: Nakon 19 godina vladavine Čović otvorio karte

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da svojim najvećim uspjehom otkako je preuzeo lidersku poziciju u stranci smatra činjenicu da je hrvatski narod danas „unatoč svim napadima na našu političku poziciju i ustavna prava, ostao nezaobilazan politički čimbenik bez kojega vlast ne postoji“.

 

 

 

Ovome bih, naravno, dodao i institucionaliziranje hrvatskoga pitanja u integracijskim aktivnostima. BiH može uspjeti samo kao domovina tri jednakopravna konstitutivna naroda čija se prava više nikada neće dovoditi u pitanje. Danas je to jasno i europskim i drugim partnerima, kazao je Čović u prigodnom intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

 

 

Kaže da je Bosna i Hercegovina u tom vremenskom razdoblju doživjela ogromne promjene. U infrastrukturnom smislu, to je jedna potpuno nova država. S druge strane je i demografski neuspješna.

 

 

Činjenica je kako smo upravo prethodnih godina imali jedan izražen osjećaj nesigurnosti i neprimjerene, grube riječi u političkom životu zbog kojih su se povlačile paralele i s nekim prethodnim vremenima.

 

 

Takvo što, naravno, nije dolazilo s naše strane. Ipak, formiranjem nove vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH uspjeli smo u dobroj mjeri stabilizirati unutarnji politički dijalog, iako on u zadnje vrijeme ponovno doživljava značajne izazove.

 

 

U ovih 19 godina smo uspjeli očuvati ustavnu arhitekturu i približiti BiH zapadnim tekovinama, iako vjerujem da bismo to učinili i ranije da nije bilo neprekidnih napada na samu Bosnu i Hercegovinu i njen ustavni poredak, kazao je Čović.

 

 

Po njegovim riječima, u osnovi, glavno strateško pitanje je rješavanje aktualne nefunkcionalnosti BiH.

 

 

Svima koji danas misle dobro Bosni i Hercegovini i koji se nazivaju „patriotima“ je jasno da se ustavna načela, a osobito konstitutivnost tri naroda, ne mogu zamijeniti lažnim građanskim uređenjem. Naprosto, to više ne bi bila Bosna i Hercegovina. Ono što je naše strateško pitanje danas jest ustavno osiguranje potpune jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda. Pored toga, tu je i naš europski put kojega moramo ubrzati i kroz njega riješiti dugo otvorena pitanja ograničenih ustavnih reformi, smatra Čović.

 

 

U intervjuu je Čović odgovorio i na pitanje funkcionira li danas uopće državna koalicija i hoćemo li preostale dvije godine mandata izgubiti na svađe i blokade?

 

 

Partnerstvo na razini Bosne i Hercegovine ne funkcionira. Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas fali međusobnog povjerenja, ali bojim se da ukoliko ubrzo ne napravimo zaokret da ćemo biti izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i Lokalni izbori; krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcionira, poručio je Čović.

 

 

Naglasio je da, bez obzira na to kako će izgledati politički krajolik za Hrvate, Izborni zakon se mora riješiti.

 

 

-O tome nema dvojbe. Naime, Izborni zakon u sebi krije jedan od ključeva stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine i budućnosti odnosa Hrvata i Bošnjaka. Naši partneri to moraju napokon razumjeti i iskazati opredijeljenost za suživot s nama. Što se tiče demokratizacije unutar hrvatskog nacionalnog bića, ona nije i ne može biti problem. Dapače, demokratizacija nas sve može samo ojačati, kazao je Čović.

 

 

Na pitanje do kad planira ostati na čelu HDZ-a BiH i od čega će ta odluka ovisiti, Čović je kazao da je aktualni politički trenutak vrlo zanimljiv.

 

 

Uspjeli smo stabilizirati našu integracijsku perspektivu i politički dijalog. Međutim, mnoga su pitanja još uvijek otvorena. Zbog toga već jedno dulje vrijeme radimo i na ohrabrivanju mlađih kadrova kako bi bili spremni preuzeti vođenje politika našega naroda kada dođe trenutak za to.

 

 

Ono što mogu kazati jest da će se odluka o mom vodstvu donijeti zajednički, unutar obitelji HDZ-a, zaključio je Dragan Čović u intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

 

(Ljudski.ba)

(135)

STRAH OD GRAĐANSKE DRŽAVE: Nakon 19 godina vladavine Čović otvorio karte

About The Author
-