Steže se obruč. Uskoro odgovor na pitanje ko je jači – Tramp ili američka demokratija?

Trump poriče sve nedjela u svakom od četiri slučaja za koje čeka krivična suđenja. Dva su povezana sa miješanjem u predsjedničke izbore 2020.

 

 

Ispostavilo se da postoji visoka cijena za pokušaj krađe glasova, klevetanje bespomoćnih izbornih radnika i invaziju na američki Kapitol kako bi se pokušao osujetiti demokratski prijenos predsjedničkih ovlasti.

 

 

A odgovornost za sve ovo se sve više približava Donaldu Trumpu.

 

 

Američki pravosudni sistem ubrzava svoja nastojanja da kazni bivšeg predsjednika i njegove pristalice koji su pokušale poništiti izbore 2020., u procesu koji postaje glavno sredstvo za podršku još uvijek ugrožene demokratije u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

Osuđeni za zavjeru

 

Samo u četvrtak, dva člana krajnje desne grupe “Ponosni dječaci” dobili su duge zatvorske kazne uprkos njihovim molbama za milost od suca, prenosi CNN.

 

 

Joe Biggs dobio je kaznu od 17 godina, dok je drugi član grupe, bivši marinac Zachary Rehl, dobio 15 godina zatvora.

 

 

Oni su osuđeni za zavjeru zbog svojih postupaka tokom mafijaškog napada na Kongres SAD 6. januara 2021. godine.

 

 

“Priroda ustavnog trenutka u kojem smo bili tog dana je nešto što je toliko osjetljivo da zaslužuje značajnu kaznu”, rekao je sudija Timothy Kelly jednom od optuženih.

 

 

Upozorenje je sumiralo pokušaje sistema da odgovori na nezapamćeni napad na američku demokratiju.

 

 

U drugom slučaju ove sedmice, koji je bio bliži bivšem predsjedniku, nekadašnji Trumpov advokat Rudy Giuliani izgubio je tužbu za klevetu od dvojice izbornih radnika u Georgiji.

 

 

Tražit će naknadu štete

 

Advokat dvojice radnika obećao je na CNN-u da će tražiti odgovornost “do kraja svijeta” u suđenju za naknadu štete.

 

 

Trump se tiho izjasnio da nije kriv u opsežnom slučaju reketiranja u američkoj saveznoj državi Georgiji koji njega i 18 drugih, uključujući Giulianija, tereti za pokušaj poništenja pobjede aktuelnog predsjednika SAD Joea Bidena u ovoj državi.

 

 

Trumpov bivši šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows mogao bi uskoro čuti hoće li uspjeti njegova nastojanja da prebaci državni slučaj protiv njega na federalni sud.

 

 

Meadows je u ponedjeljak izdržao teško unakrsno ispitivanje zbog svojih tvrdnji da je jednostavno radio svoj posao.

 

 

Tajna isplata novca

 

Trump poriče sve nedjela u svakom od četiri slučaja za koje čeka krivična suđenja. Dva su povezana sa miješanjem u predsjedničke izbore 2020.

 

 

Drugi proizlaze iz njegovog zloupotrebe povjerljivih državnih dokumenata i tajne isplate novca zvijezdi filmova za odrasle prije izbora 2016. godine.

 

 

Sve veći broj presuda u slučajevima povezanima sa 6. januarom i optužnica protiv Trumpa i njegovih saveznika, uzeti zajedno, predstavljaju odgovor demokratije koja se brani.

 

 

Dok Trump tvrdi da su takvi slučajevi primjer “lova na vještice”, sudski proces polako napreduje.

 

 

Vrijeme koje je bilo potrebno da se pokrenu slučajevi, međutim, ubacilo je pravosudni sistem tačno u centar sljedeće predsjedničke kampanje. To potiče tvrdnje da je Trump – a ne američki glasači – prava žrtva uplitanja u izbore.

 

 

Ustavna kriza

 

Napori pravosudnog sistema politički su radioaktivni zbog mogućih sankcija s kojima bi se Trump mogao suočiti – uključujući zatvorsku kaznu ako bude osuđen.

 

 

Također raste mogućnost da bi Republikanska stranka mogla nominirati osuđenog zločinca za predsjednika i – pokrenuti ustavnu krizu.

 

 

Bivši predsjednik i konzervativna medijski mašina u međuvremenu su uvjerili milione Amerikanaca da nije učinio ništa loše nakon prošlih izbora.

 

 

Iz te perspektive, bilo kakva osuda protiv njega samo bi naglasila njegov argument da je američko pravosuđe korumpirano.

 

 

Posljednje sedmice drame u kojima je Trump stigao da bi bio uhapšen (istina, nakratko), bijes zbog njegove fotografije iz zatvora i tvrdnji da je žrtva nepravde, zamaglili su temelje optužbi protiv njega i njegovih saradnika.

 

 

Međutim, u osnovi, sve se svodi na ovo – nastojanje bivšeg predsjednika i onih koji su mu lojalni da iskoriste svoju golemu moć kako bi vratili izbore koje je izgubio.

 

 

(Raport)

(90)

Steže se obruč. Uskoro odgovor na pitanje ko je jači – Tramp ili američka demokratija?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-