STATISTIČKI PREGLED POSLJEDICA KORONAVIRUSA U ZEMLJAMA BIVŠE SFRJ: Najteže stanje je u Sjevernoj Makedoniji, BiH JE DRUGA NAJUGROŽENIJA ZEMLJA U REGIJI!

Broj zaraženih od koronavirusa u svijetu u posljednjih nedjelju dana se dramatično povećao, a taj trend se i dalje nastavlja: prošlog vikenda broj zaraženih se kretao oko 8,5 miliona, jučer je premašio brojku od 10 miliona. U Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 24 sata registrirana su 45,242 nova slučaja, takO da je ukupan broj oboljelih u toj zemlji oko 2,5 miliona ljudi.

 

 

Šef američkog Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Robert Redfield rekao je u razgovoru za Washington Post kako bi stvarni broj zaraženih u SAD-u mogo bii čak 10 puta veći.

 

 

Porast broja zaraženih posljednjih je dana zabilježen u mnogim zemljama koje su posljednjih 30-ak dana imale smanjenje epidemije. To je dovelo do ublažavanja restrikivnih mjera, a samim tim, po svemu sudeći, i povećanje broja novozaraženih. Tako je u Francuskoj nakon nekoliko nedjelja, ponovo broj novozaraženih izuzetno porastao i iznosio je 1.500.

 

 

Porast broja novozaraženih zabilježen je i u Bosni i Hercegovini, kao i u svim drugim zemljama regije. Hrvatski portal Advance hr. objavio je reprezentativan statistički pregled stanja zaraženih u državama bivše Jugoslavije. Prema ovim pokazateljima daleko najteže stanje je u Sjevernoj Makedoniji, a izuzetno su se epidemiloške prilike pogoršale u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori koja je do prije nedjelju-dvije bila bez zaraženih koronavirusom.

 

 

Napominjemo da se u ovoj statistici iz nekih razloga Srbija i Kosovo tretiraju kao u vrijeme SFRJ, dakle kao jedna država (Srbija).

 

 

Broj zaraženih na milion stanovnika (prostor bivše SFRJ)

 

 

Sjeverna Makedonija 2,764 zaraženih
Srbija; 1,552 zaraženih
BiH: 1,199 zaraženih
Slovenija 749 zaraženih
Crna Gora: 699 zaraženih
Hrvatska 618 zaraženih

 

 

I u pogledu broja mrtvih od poljedjic koronavirusa Makedonija je na prvom mjestu, dok je Bosna i Hercegovina druga, ispred Slovenije.

 

 

Broj mrtvih na milion stanovnika (na prostoru bivše SFRJ)

 

 

Makedonija: 129 mrtvih
BiH: 54 mrtvih
Slovenija: 52 mrtvih
Srbija 30 mrtvih
Hrvatska 26 mrtvih
Crna Gora 14 mrtvih

 

 

Kada je riječ o broju testiranih osoba na milion stanovnika, najbolje stoji Slovenija, a najlošije Hrvatska.

 

 

Broj testiranih na milion stanovnika (na prostoru bivše SFRJ)

 

Slovenija: 47,529 testiranih
Srbija: 42.904 testiranih
Sjeverna Makedonija 32, 268 testiranih
BiH: 26, 989 testiranih
Crna Gora: 20.995 testiranih
Hrvatska: 18, 375 testiranih

 

 

Poređenja radi, najveći broj testiranih na milion stanovnika imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, čak 317,130, dok je u SAD-u ta brojka (koja jako ljuti predsjednika Donalda Trumpa, pa traži njeno smanjenje!) 94.000 testiranih na milion stanovnika.

 

 

Hrvatski portal Advance složio je i tablicu broja aktivnih slučajeva u državama bivše SFR Jugolavije. I u ovoj kategoriji pednjači Makedonija, dok naša zemlja zauzima zbrinjavajuće drugo mjesto.

 

 

Broj aktivnih slučajeva na prostoru bivše SFRJ

 

 

Sjeverna Makedonija: 3,284 aktivnih slučajeva
BiH: 1,419 aktivnih slučaheva
Srbija: 1068 aktivnih slučajeva
Hrvatska: 282 aktivnih slučajeva
Crna Gora: 115 aktivnih slučajeva
Slovenija: 73 aktivnih slučajeva

 

 

Naravno da ovdje treba uzeti u obzir broj stanovnika u pojedinim državama, pa je broj aktivnih slučajeva u BiH (1,419) koja ima 3,2 miliona stanovnika neuporedivo dramatičniji od 1068 slučajeva u Srbiji koja (sa Kosovom) broji oko 8,3 miliona. Broj aktivnih slučajeva na milion stanovnika u BiH je 432, Makedniji 1,576, Crnoj Gori 183, Srbiji 122, Hrvatskoj 68 i Sloveniji 35 aktivnih slučajeva.

 

 

Autor istraživanja na “Advance hr”, koristeći metodologiju koje su koristili Amerikanci i na osnovu koje su ustanovili da je “potencijalno stvaran” broj oboljelih u SAD-u 10 miliona, a ne 2,5 miliona koliko je sužbeno registriranih slučajeva, izračunao je i “potencijalno stvaran” broj zaraženih na milon stanovnika u zemljama bivše SFRJ.

 

 

Potencijalno “stvaran” broj trenutno zaraženih na 1 milion stanovnika u zemljama bivše SFRJ

 

 

1.Sjeverna Makdonija: 54,230

2. BiH: 15,050

3. Crna Gora: 8,180

4. Hrvatska: 3,510

5. Srbija: 2,680

6. Slovenija: 690

 

 

Iako ove brojke izgledaju vrlo uznemirujuće, pogotovo zato što se iz sata u sat uvećavaju, one su ipak mnogo niže od stanja u nekim drugim evropskim državama. U zemljama nekadašnje SFR Jugoslavije, dakle na prostoru na kojem živi negdje oko 22 miliona ljudi, umrlo je nešto manje od hiljadu ljudi, preciznije 936 osobe. Poređenja radi, Belgija u kojoj živi dvostruko manje stanovnika ima destostruko više mrtvih (9.231), a Italija koja je 3 puta veća, ima čak 37 puta više mrtvih od takozvane Jugo-Sfere!

STATISTIČKI PREGLED POSLJEDICA KORONAVIRUSA U ZEMLJAMA BIVŠE SFRJ: Najteže stanje je u Sjevernoj Makedoniji, BiH JE DRUGA NAJUGROŽENIJA ZEMLJA U REGIJI!

| Slider, Šokantno, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-