ŠTA SE TO DEŠAVA U VAZDUHU IZNAD SRBIJE?! Hitno se oglasila Agencija za zaštitu životne sredine, SPREMA SE…

Državna mreža za monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine detektovala je visoke koncentracije suspendovanih čestica PM10 i nešto manje koncentracije PM2.5 tokom noći 26./27. marta kao i naredna dva dana, kada su one bilježile vrijednosti i do 500 mg/m3.

 

 

srbija

 

 

S obzirom na do sada nezabilježenu pojavu od uspostavljanja automatskog monitoringa kvaliteta vazduha (2010. godine) tragalo se za uzrokom ove pojave. Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području.

 

 

Agencija ima blisku saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu iz koje proizilazi pristup The Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) Programu Evropske unije za osmatranje.

 

 

srbija1

 

 

Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos ovoj pojavi bio atipičan transport ogromne količine pjeska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka što je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu kao i njen i zapadni-sjeverozapadni dio.

 

 

srbija2

 

 

Sada, 29. marta vrijednosti koncentracija suspendovanih čestica su ponovo u normalnom opsegu.

 

 

(Novi.ba/Alo.rs)

(790)

ŠTA SE TO DEŠAVA U VAZDUHU IZNAD SRBIJE?! Hitno se oglasila Agencija za zaštitu životne sredine, SPREMA SE…

| Foto/Video, Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-