ŠTA SE DOGODILO U MOSTARU: Zašto je Plenković pognuo glavu dok je govorio Dragan Čović, i zbog čega je slučaj Željane Zovko „poseban“…

Govoreći o suradnji sestrinskih stranaka, Plenković je dodao da se intenzivna suradnja između HDZ-a BiH i RH temelji na dva cilja. Prvi je snažna podrška BiH kao zemlji koja ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Europsku uniju.

 

 

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja 34 godine djelovanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar pozvao je hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da na izborima za Europski parlament ponovno daju svoju potporu listi HDZ-a i predstavnici HDZ-a BiH, sadašnjoj eurozastupnici, Željani Zovko.

 

 

Zadovoljstvo mi je proslaviti s vama važnu 34. obljetnicu HDZ-a u Mostaru, ali i dati podršku Željani Zovko kao kandidatkinji HDZ-a BiH na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament 9. lipnja, na kojima će također sudjelovati svi hrvatski državljani izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u BiH, rekao je Plenković medijima uoči svečane akademije.

 

 

Govoreći o suradnji sestrinskih stranaka, Plenković je dodao da se intenzivna suradnja između HDZ-a BiH i RH temelji na dva cilja. Prvi je snažna podrška BiH kao zemlji koja ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Europsku uniju.

 

 

U proteklih nekoliko godina uvijek smo bili vrlo konzistentni i nastojali našim aktivnostima unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata BiH za bržu institucionalnu integraciju u članstvo Europske unije. Glavni elementi svakako su u tom pogledu bila tri ključna trenutka, odnosno trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je Plenković

 

 

Drugi ključni trenutak bio je, kaže Plenković, prije dvije godine kada se dodjeljivao status kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji.

 

 

Tu smo bili najaktivniji da se taj status dodijeli. Treći trenutak bio je odlučivanje na razini Europskog vijeća da BiH dobije pozitivnu odluku za otvaranje pristupnih pregovora, rekao je Plenković te dodao da je „Hrvatska glavni prijatelj, zagovaratelj i zemlja koja će uvijek dignuti glas u ime BiH i svih njezinih konstitutivnih naroda na putu prema Europskoj uniji“.

 

 

Druga važna točka je odnos između dvije stranke koje su ključne stranke hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i BiH, a to je HDZ, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, komunikaciju, koordinirati naša stajališta i politike, uvijek zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH. Mislim da smo na tom području učinili jako puno i da ćemo to nastaviti činiti i dalje, kazao je on.

 

 

POD ZASTAVOM “HERCEG-BOSNE”

 

 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je rekao kako je obilježavanje 34 godine Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar ujedno i prilika za prisjetiti se zajedničkoga djelovanja i rada dvije sestrinske stranke, a posebno onog razdoblja od zadnjih desetak godina kada je Andrej Plenković kao europarlamentarac, a zadnjih osam godina i predsjednik Vlade i HDZ-a, učinio, kako kaže Čović, izuzetan napor da bi se Bosna i Hercegovina približila Europskoj uniji.

 

 

Čović je zahvalio Plenkoviću za sve što je učinio za BiH, a posebno za hrvatski narod u BiH.

 

 

Vrijedno je sjetiti se svih naših branitelja koji su svoje živote dali da bi mi danas bili ovdje kao predstavnici konstitutivnoga naroda, a želim se zahvaliti svima onima koji su gradili tkivo stožerne stranke kao prethodnice svih politika hrvatskoga naroda u BiH, a rekao bi i ne samo hrvatskoga naroda, poručio je Dragan Čović.

 

 

Zanimljivo je da je Plenković za vrijeme Čovićevog govora o sestrinskom odnosu dvaju stranaka pognuo glavu, i na čudan način gestikulirao. Dok je Čović govorio o tome kako je hvalio Plenkovića na sastanku s Varhelyjem, premijer Hrvatske je zurio u pod vrteći glavom. Sasvim je jasno da je Plenković stigao u Mostar zbog glasova za predstojeće izbore za europski parlament koji se u održavaju u narednu nedjelju i na biralištima u Bosni i Hercegvini.

 

 

Kako je potvrđeno za „Slobodnu Bosnu“, već duže vrijeme postoji animozitet između Plenkovića i Čovića, jer je lider HDZ-a BiH godinama uteg oko vrata premijeru Hrvatske, upravo zbog glasova HDZ-ovog biračkog tijela, glasovima kojima već godinama ucjenjuje lidera HDZ-a Hrvatske.

 

 

A, što se tiče Željane Zovko, to je pak slučaj za sebe.

 

 

Ona je, naravno, samo tehnički predstavnik RH u EU parlamentu, ali je zapravo po stilu svoga ophođenja, a posebno tema kojima se bavi i koje pomno bira i izabira zapravo predstavnik nekakve virtualne „Herceg-Bosne“!

 

 

Sa neobično visokom dozom arogancije i iz pozicije političarke, koja zastupa drugu državu – članicu EU BiH nudi otvoreno „gotova rješenja“, koja – gle čuda, već godinama promovira HDZ, kao povoljno političko rješenje za BiH.

 

 

I uvijek na tragu željenog federalizma, poput onog u Belgiji, pod stranačkom zastavom, zastavom EU, zastavom „Herceg-Bosne“, ali ne i BiH, koju je nekada predstavljala!

 

 

Zamislite samo da neki bivši belgijski ambasador, koji sada, pod zastavom “svog naroda”, zastupa Nizozemsku ili Francusku u EU parlamentu i kako bi na to reagirale diplomacije tih zemalja da se to kojim slučajem dogodi!?

 

(SB)

(1116)

ŠTA SE DOGODILO U MOSTARU: Zašto je Plenković pognuo glavu dok je govorio Dragan Čović, i zbog čega je slučaj Željane Zovko „poseban“…

About The Author
-