ŠTA SE DOGAĐA NA KOSOVU: Stižu gardisti iz američke savezne države Indiana…

Američki vojnici nisu jedini koji su raspoređeni na Kosovu. Trupe iz Poljske, Litvanije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije također su dio Regionalne komande Istok

 

 

Oko 300 pripadnika Nacionalne garde Indijane sa borbenim timom 76. pješadijske brigade 38. pješadijske divizije oprostilo se od porodice i prijatelja tokom ceremonije održane 30. septembra u kampu Aterberry.

 

 

Vojnici su raspoređeni u misiji na Kosovu kao dio Operativne grupe „Nighthawk“. Predvodiće ih pukovnik Kris Mabis i komandir, major Džošua Braun.

 

 

„Vi predstavljate najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude“, rekao je Mabis tokom ceremonije.

 

 

„Svi koji ovde sjede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici Indijane. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim”.

 

 

Mabis se također zahvalio porodicama vojnika na njihovoj podršci.

 

 

„Hvala vam što ste dozvolili da vaš vojnik bude dio ovog iskustva“, poručio je Mabis porodicama.

 

 

„Vi ste vitalni dio Operativne grupe ’Nighthawk’, a vaš posao je najvažniji. Oslonite se jedni na druge i pružajte pomoć jedni drugima; tu leži snaga naše grupe zasnovane na zajednici“.

 

 

Vojnici će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO-a u podršci Operaciji „Joint Guardian“. Ovo će biti 31. rotacija američkih vojnih snaga sa sjedištem u kampu Bondsteel na Kosovu. Zadatak misije prema Rezoluciji UN-a 1244 je da obezbjedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za građane Kosova.

 

 

General-major Dail Lajls, general-ađutant Indijane, rekao je da raspoređivanje pokazuje riješenost SAD-a da „brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova“.

 

 

„Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

 

 

Američki vojnici nisu jedini koji su raspoređeni na Kosovu. Trupe iz Poljske, Litvanije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije također su dio Regionalne komande Istok, piše Nationalguard.

 

(SB)

(308)

ŠTA SE DOGAĐA NA KOSOVU: Stižu gardisti iz američke savezne države Indiana…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-