ŠTA SE DOGAĐA NA KOSOVU: Priprema se najveća terenska vojna vježba na Balkanu, američka vojska ima zadatak…

Precizira da će „Defender Evropa 23” „još jednom dokazati pripremljenost i visoku profesionalnost“ KBS-a.

 

 

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopćio je da će Kosovo biti „domaćin najveće terenske vježbe u regionu Balkana ‘Defender Europe 23’“.

 

 

„Pripreme su u toku. Pripremne vježbe naše vojske, nabavka opreme i završetak infrastrukture, prethode ovoj vježbi“, poručio je ministar na Facebooku.

 

 

Driton Smakaj on Twitter: "Kosovo Army will be part of peacekeeping  military forces around the world. We know how hard is life when you have no  peace. #peacebuilding #worldwide https://t.co/wDxlQHG8Ax" / Twitter

 

 

Naznačio je da će na „Defender Europe“ koji će se održati sljedeće godine, KBS učestvovati sa dva puka.

 

 

„Tokom vježbe planirano je da se provjere pješadijski kapaciteti KBS-a na nivou puka, od strane specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske“, naveo je ujedno Mehaj.

 

 

Precizira da će „Defender Evropa 23” „još jednom dokazati pripremljenost i visoku profesionalnost“ KBS-a.

 

 

„Defender Europe“ zajednička je vojna vježba pod vodstvom NATO-a, na kojoj je Kosovo i prošle godine učestvovalo.

 

 

Kosovsko ministarstvo odbrane potvrdilo je i ranije da će pripadnici KBS-a biti dio ove vježbe, a dok je Mehaj u više navrata najavio da se KBS priprema.

 

 

U okviru povećanja operativnih borbenih vještina i kapaciteta kopnene komande, sa fokusom na vježbu „Defender Europe 23“ koja će se održati u Krivolaku u Sjevernoj Makedoniji, pripadnici KBS-a su sa svojim pukovnicima sproveli obuku vojnih vještina pod nazivom „Taktika malih jedinica“, potvrdio je Mehaj u julu ove godine.

 

 

82nd Airborne Begins Arriving in Poland Ahead of Potential Russian Attack  on Ukraine – Association of Defense Communities

 

 

U juna ove godine je ujedno izvedena terenska vježba „Steel Alpha 02“ na taktičkom poligonu kod Đakovice.

 

 

„Defender Europe 2023, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i euroatlanstkim institucijama“, naveli su prethodno iz kosovskog ministarstva odbrane.

 

 

Sa druge strane, Mehaj se u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS-a i radu kosovskog ministarstva odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca.

 

 

„Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije Republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, poručio je Mehaj prije nekoliko dana.

 

 

Ujedno je kazao i da je za godinu i po dana „regrutovano 1.240 vojnika“ i najavio da će uskoro biti otvoren konkurs za 612 aktivnih i 367 rezervnih.

 

 

Kazao je i da je u periodu dosadašnje vlasti, „obećano“ preko 50 miliona eura za kupovinu oružja.

 

Mehaj i Kurti KBS

 

(SB)

(764)

ŠTA SE DOGAĐA NA KOSOVU: Priprema se najveća terenska vojna vježba na Balkanu, američka vojska ima zadatak…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-