Šta je otkriveno kroz SKY aplikaciju, o Kajmaković, Dodikovim vilama na Dedinju… Milenko Kajganić o ‘vrućim’ temama

Otprilike u trećini predmeta o ratnim zločinima radi se o licima koji nam nisu dostupni jer su u zemljama regije svijeta i Evrope, rekao je Milanko Kajganić

 

 

Predmeti koje sam ja danas najavio tiču se organizovanog kriminala u zadnjih godinu dana od novembra 2021. godine i u tom periodu smo imali nekoliko akcija i to su predmeti su istrage u završnoj fazi i biće brzo podignuta optužnica – kazao je novi državni glavni tužilac Milanko Kajganić.

 

 

Ubistvo Radenka Bašića je jedan od najvažnijih predmeta

 

 

Tu je jedan od najvažnijih predmeta a tiče se ubistva Radenka Bašića, načelnika sektora krim-policije PU Prijedor.

 

 

To je teško ubistvo koje je rasvijetljeno od strane MUP-a Republike Srpske i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je nesporno da je ubistvo posljedica djelovanja organizovanih grupa koje se bave međunarodnim prometom droga.

 

 

Namjeravam nastaviti ovo što sam počeo kao dosadašnji v.d., kazao je Kajganić u nastavku razgovora.

 

 

Mi imamo pitanje objektivne prirodi kada se procesuiraju ratni zločini. prošlo je 30 godina od ratnih sukoba. Svjedoci umiru, umiru osumnjičeni ali mi radimo i suština je da ćemo ostati fokusirani na najsloženije predmete. Nećemo biti opterećeni statistkom već radom.

 

 

Otprilike u trećini predmeta o ratnim zločinima radi se o licima koji nam nisu dostupni jer su u zemljama regije svijeta i Evrope, rekao je Milanko Kajganić.

 

 

Kolegica Dijana Kajmaković jeste na crnoj listi ministarstva finansija SAD-a i ja sam po dobijanju dokumenta formirao predmet na kome rade dva tužioca i uklonjena je mojom odlukom u odjel za ratne zločine kako ne bi bila nadređena tužiocima koji rade na njenom predmetu – istakao je glavni državni tužilac.

 

 

Mi ćemo to raditi i u ostalim predmetima. Međutim iz informacija koje smo dobili raspakivanjem kriptovanih aplikacija došli smo do podataka da su značajni broj ličnosti iz političkih, pravosudnih i policijskih struktura u BiH i regiji povezani sa organizovaim kriminalom. Mi ćemo sve informacije provjeriti i ako postoji sumnja sve ćemo istražiti detaljno. Bitno je naglasiti da smo kroz SKY aplikaciju dobili podatke ne samo o konkretnim izvršenim djelima nego i u kršenju normi gdje će takva lica udaljiti iz tih institucija pa ćemo biti sigurni da će istrage biti zaštićene.

 

 

Kajganić je govorio i o političkom utjecaju na tužilaštvo

 

 

Niko na mene nikada nije utjecao na bilo kakav način. Niti ja imam informacije da je neko na tim tužilaca ili tužioce koje rade na ovakvim slučajevima utjecao. Mi za sada imamo potpunu podršku policijskih agencija u BiH i Suda BiH. Smatram da će tako ostati a ako bude pritisaka Tužilaštvo BiH će se oduprijeti tome -rekao je za BHRT.

 

 

Na predmetu kupovine vile na Dedinju u Beogradu rade dva tužioca i Milorad Dodik je dva puta ispitivan, kazao je Kajganić.

 

 

Tužioci će dodnijeti odluku kada se sprovedu sve istrage. čak ni ja ne mogu utjecati na njih. Kada bude smatrao da ima dovoljno dokaza onda će podići optužbu, ako ne bude dovoljno dokaza onda će poništiti slučaj.

 


(BHRT, DEPO PORTAL/mr)

(721)

Šta je otkriveno kroz SKY aplikaciju, o Kajmaković, Dodikovim vilama na Dedinju… Milenko Kajganić o ‘vrućim’ temama

About The Author
-