Srna tvrdi: Iz Tužilaštva BiH nestao ključni dokaz protiv generala Dudakovića?!

Sarajevo – Tužilaštvo BiH na ročištu za određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i za još 12 pripadnika ovog korpusa nije prezentovalo ključni dokaz – postojeći video-snimak na kojem Dudaković naređuje strijeljanje zarobljenika, saznaje Srna.

 

Izvor Srne rekao je da postoje indicije da je snimak ukraden iz Tužilaštva BiH, odnosno namjerno uklonjen iz dokaznog materijala Tužilaštva.

 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovarao na telefonske pozive Srne.

 

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i vojnicima.

 

Osumnjičenima su određene mjere zabrane.

 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, na čelu sa Dudakovićem.

 

Osim Dudakovića, uhapšen je Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

 

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

(637)

Srna tvrdi: Iz Tužilaštva BiH nestao ključni dokaz protiv generala Dudakovića?!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-